Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: BB-ockupationen: Glenn Nordlund (S), lägg inte ut dimridåer – rekryteringsproblemen är vanskötselns fel

 
Ockupationen av BB i Sollefteå
Visa alla artiklar

I Sveriges Radios P4 Västernorrland gjorde Glenn Nordlund, regionråd (S) i Västernorrland, i lördagens nyhetssändningar lika häpnadsväckande som naiva uttalanden.

Han påstod bland annat att BB-ockupationen i Sollefteå orsakar svårigheter att rekrytera fast personal till Sollefteå sjukhus. Uttalandet avslöjar att Glenn Nordlund varken vet vad som hänt i den här frågan eller vill se de verkliga sambanden mellan orsak och verkan.

För det första började personalflykten och rekryteringsproblem redan när den dåvarande landstingsledningens planer på nedläggningar vid Sollefteå sjukhus började diskuteras – alltså långt innan BB-ockupationen ens var påtänkt.

För det andra borde det vara självklart även för Glenn Nordlund, att den serie nedläggningar, neddragningar och försämringar som varit helt dominerande i regionens hantering av Sollefteå sjukhus både gör att anställda slutar och att rekrytering försvåras.

För det tredje har en del av åtgärderna mot Sollefteå gjort att läkarutbildningen där till stor del omöjliggjorts.

För det fjärde har det nyligen kommit fram att ansvariga chefstjänstemän till och med har struntat i att rekrytera för att fylla vakanser av kirurger i Sollefteå, vilket i sin tur har förstärkt farhågorna för en nedläggning av hela sjukhuset.

Andra åtgärder, till exempel sammanslagningen av medicinavdelningar i Sollefteå, har orsakat stort missnöje bland berörd personal och förmodligen redan på tämligen kort sikt både avhopp och omöjliggjord rekrytering.

Vi som varit representanter för BB-ockupationen vid de fyra så kallade samrådsmötena med dig och andra i regionledningen på Hola folkhögskola har inte en enda gång hört dig påstå att vi skulle försvåra någon rekrytering. Förmodligen därför att du själv egentligen vet att den grundläggande orsaken är den politik som du själv driver.

BB-ockupationen har bidragit till att göra vanskötseln av Region Västernorrland känd i hela Sverige. Men att påstå att det därför är ockupationen och inte vanskötseln, där BB-nedläggningen bara är en del, som orsakar rekryteringsproblem – det är att försöka lägga ut en dimridå. Men, Glenn Nordlund, den fungerar inte utan gör istället att du förlorar ännu mer av din trovärdighet.

Barbro Mikaelsson, sekreterare BB-ockupationen

Ulla Lundholm, kassör BB-ockupationen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel