Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bataljonchefen i hemvärnet förstärker tystnadskulturen i sin insändare

Artikel 10 av 10
Skandalerna inom hemvärnet
Visa alla artiklar

Annons

Med anledning av bataljonchefen Hans Pahlins insändare "Känner inte igen bilden om hemvärnet – trakasserier är aldrig okej".

Jag har både varit anställd inom försvaret och är i dag hemvärnssoldat sedan många år tillbaka. En gemensam nämnare jag sett både inom anställdaledet och hemvärnsledet är tystnadskulturen. Försvaret är en organisation med starka traditioner och normen för hur en soldat ska vara är förutbestämd. Cheferna ska genom en väldigt tydlig hierarki utföra order och alla förväntas falla in i ledet.

Förväntan att falla in i ledet är så solklar inom försvaret, att det krävs en extra tydlig värdegrundskompass hos den som är chef och ska utföra order.

Det Hans Pahlin gör med sin insändare är att ge en publik order om att falla in i ledet. Han förstärker tystnadskulturen genom att bekräfta att han inte känner igen sig i det som skrivs om trakasserierna.

Dessutom exkluderar han de som tycker annorlunda än honom genom att han skriver ”vi” i insändaren. ”Vi” bör rimligen vara hela bataljonen, och nu har han skapat en smal åsiktskorridor där man ska tycka som honom för att passa in.

Han är en del av problemet.

Börja med dig själv, Hans Pahlin, och ställ in din egen kompass efter försvarets värdegrund, den du själv hänvisar till i insändaren.

Som vi säger inom försvaret: gör om, gör rätt.

Kennet Bergqvist, hemvärnssoldat

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel