Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Barnkonventionen omfattar inte alla barn

Sofia, två år, ska utvisas tillsammans med sin familj, mamma pappa och en syster och bror. Mamman, pappan och hennes bror kom till Sverige och Västernorrland för drygt fyra år sedan från Iran. Sofias bror går nu i tredje klass. Han klarar sig bra i skolan. Sofia och hennes syster är födda i Sundsvall, hennes bror och mamma är födda i Iran och pappan är född i Afghanistan.

Nu vill Migrationsverket utvisa hela familjen till en av jordens farligaste länder, Afghanistan, landet som enbart pappan bott i och som han flydde ifrån när han var i 13-årsåldern. Han flydde för att han blev misshandlad av talibaner på grund av att hans religiösa tro inte var tillräckligt stark. Han brännmärktes, ett glödgat järn trycktes mot hans arm. Ärret är kvar både på armen och i hans minne. I Iran utbildade han sig och jobbade inom teknikföretag. Han träffade en kvinna som han gifte sig med och som är barnens moder.

Pappan talar och läser svenska och brukar hjälpa andra flyktingar med översättning av handlingar som myndigheter skickat till dem. Han vill inget annat än att få jobba och börja betala tillbaka till Sverige. I underlaget för utvisningsbeslutet skriver Migrationsverket: ”Migrationsverket bedömer att familjen inte har gjort sannolikt att barnen vid återvändande till hemlandet Afghanistan riskerar att utsättas för dödsstraff, tortyr, övergrepp eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.” En bedömning som inte på något vis får stöd av hjälporganisationer verksamma i Afghanistan som även konstaterar att Afghanistan inte lever upp till Barnkonventionen.

I december 2019 presenterade Rädda Barnen en rapport som mycket tydligt sa att barn inte ska utvisas till Afghanistan. En mycket skötsam familj på fem personer med ett barn som går i trean och två barn, två och fyra år, som är födda i Sverige ska Sverige nu utvisa till ett av jordens farligaste länder, nu, när Barnkonventionen blivit lag. Jag skäms, mycket.

Lennart Backlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel