Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Även små skolor ska kunna drivas med kvalitet – staten måste ta större ansvar

Artikel 49 av 71
Besparingarna i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

De skolnedläggningar som sveper över Sverige måste stoppas. Vi behöver bra skolor även på landsbygden och i våra stadsdelar.

Det pågår en omfattande skoldöd i Sverige. Många orter har förlorat sina skolor de senaste åren och nedläggningarna accelererar, speciellt i Kramfors.

För ett litet samhälle är skolan ofta en central mötesplats och bas för samhällsservicen. Utan skolan minskar intresset för unga familjer att bo kvar eller flytta in. Skolan är ett nav för service, fritidsaktiviteter, idrottsföreningar och en lokal arbetsplats för välutbildade. En tömd skola kan vara början på slutet för ett mindre samhälle.

Det nybildade Partiet Vändpunkt vill se en helt ny skolpolitik i Sverige. Staten måste ta ett större ansvar inte bara för lärarutbildningar, digitalisering och fortbildning av lärare, utan också se till att det finns resurser för goda lärmiljöer i alla samhällen och kommundelar i Sverige. Det ska vara möjligt att driva skolverksamhet med kvalitet även på små skolor.

Protesterna mot skolnedläggningar växer landet runt och Partiet Vändpunkt uppmuntrar till fortsatt kamp. Vi har redan 1000 medlemmar och siktar på EU-valet och sedan riksdagen. Tillsammans kan vi skapa bra skolor i alla delar av Sverige.

Skolnedläggningarna motiveras ibland med brist på formellt behöriga lärare, men att flytta in alla barn till storskolor ökar inte varje barns tid med välutbildade lärare. Möjligen kan några formellt behöriga lärare springa runt mellan klassrummen så att varje elev får en liten stund med dem.

Partiet Vändpunkt vill se istället tillföra resurser så att även mindre skolor kan upprätthålla kvalitet. Vissa nisch ämnen kan faktiskt ske via nätet och det är också bättre att en lärare med särskild kompetens reser till en byskola en dag i veckan, än att alla barnen därifrån skall behöva långpendla varje dag för att få träffa denna lärare en gång i veckan i storskolan.

Fördelen med små skolor är att barn med särskilda behov eller problem upptäcks lättare, medan de kan försvinna i statistiken på stora skolor. Till detta kommer långa bussresor och utarmning av byar och stadsdelar.

Partiet Vändpunkt anser att skolans problem inte kan lösas genom storskolor, utan måste ske genom aktiva satsningar för bra skolor även i byar och stadsdelar. Friskolor med vinstintressen bör avskaffas, medan stödet till föräldrakooperativa eller byakooperativa skolor och förskolor måste öka.

Stefan Lindkvist, medlem i Partiet Vändpunkten

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons