Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att tillstyrka ett stort antal vindkraftprojekt är som att spela rysk roulette med livsmiljön

Jag anser att den förre kommunledningen i Sollefteå, med Åsa Sjödén och John Åberg i spetsen, har spelat rysk roulette med livsmiljön för våra kommunmedborgare när man tillstyrkt ett stort antal storskaliga vindkraftprojekt belägna i våra vackra älvdalar.

Risken för obehagliga ljudstörningar från vindkraftverk är uppenbar. Rapporter från ett otal personer boende i anslutning till vindkraftverk talar sitt tydliga språk. Vissa personer är ytterst känsliga för den typ av ljud som alstras av de jättelika rotorerna. Man får migrän och andra obehag av ett ljud som ibland är mer besvärande inomhus än utomhus. Ljudet kan dessutom vara starkt störande på flera kilometers avstånd.

I några fall har man tvingats att lämna sina hem, vilket kan vara en mycket tragisk upplevelse.

Det regelverk och beräkningsmetoder som används kan inte kan återge vad som kan komma att hända i verkligheten. Därav kallar jag det "rysk roulette".

Man kan få en miljö i älvlandskapet som blir något helt annat än utlovat. Karlshamn i Skåne är ett exempel på ett tragiskt fall. Byborna där har kämpat i snart ett decennium, men myndigheterna nonchalerar klagomålen. Likadant med fall i Bräcke och Ljusdal. Även i vårt område hörs klagomål från vindkraftområdet mot Jämtlandsgränsen.

Politikers och myndigheters agerande är uppenbart oacceptabla. Till det gänget kan också hänföras ett stort antal konsulter och forskare som lever i symbios med vindkraftindustrin. Man nonchalerar helt enkelt människors upplevelser och dessutom kunskap från studier av störande ljud arbetsmiljöer

Jag hoppas att de tillstyrkta projekten inte kommer att realiseras för att kunna bevara en fantastiskt vacker miljö. Den som älskar vindkraft kan besöka någon av de stora anläggningar som återfinns i Lungsjön och andra byar längs Jämtlandsgränsen. Där finns en hel skog med vindkrafttorn.

Åke Wikström

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel