Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att hålla sig hemma kan få oanade konsekvenser

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

I coronavirusets spår har vi låsts fast i ett kallare samhälle. Det är inte bara det att vi inte kan krama eller skaka hand med någon. Uppmaningarna att hålla oss hemma är livsviktiga att följa. Tyvärr kan det få oanade konsekvenser.

Alla borde vara säkra i sina hem. När våldet sker innanför din egen dörr, av någon du älskar, förlorar du den tryggheten. Ditt hem blir ditt fängelse. När vi nu sätts i karantän kommer inte våld i utsatta hem minska. Vi säger åt utsatta barn och vuxna att inte träffa andra än familjen. Vi har en pandemi och en ekonomisk kris i bakgrunden som inte direkt lugnar förövaren.

Vårt starka samhälle måste vara tryggt. BRIS, kvinnojourer och andra stödlinjer spelar en viktig roll för trasiga hem. Det borde vara en självklarhet att ge dem mer resurser för att fortsätta hjälpa utsatta. Målet om fler poliser är viktigt, särskilt för våra norrländska kommuner där polisbilarna har stora ytor att täcka.

Vi måste också tackla rötterna till problemen. Oftast tjänar vi kvinnor mindre än män. Kvinnor, särskilt i pensionsålder, kan därför stanna med våldsamma män för att de inte har råd att flytta. För de trasiga familjerna måste vi bygga billigare hyresrätter. Alla ska ha råd med ett tryggt hem. Vi måste trygga löner och pensioner som ger alla möjlighet att bo tryggt. Vi måste bygga vårt jämlika samhälle med varje krona vi kan, annars singlar vi slant med ännu fler liv.

Evelina Östberg, SSU Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel