Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Åsbergstunneln är viktig för Örnsköldsvik

 
E4-genomfarten i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Det är intressant och roligt att se engagemanget för att hitta lösningar på Ö-viks problem med E4-trafiken genom staden. Alla som skriver tycks vara överens om att det är angeläget att flytta ut genomfartstrafiken från centrum. Och skälen är många, såsom utsläppen, bullret, riskerna och den allmänna trivseln i centrum.

Sedan mitten av 70-talet har Vägverket/Trafikverket med konsulter utrett förbifart E4 i Örnsköldsvik i flera omgångar. Den senaste utredningen avslutades 2018, där Trafikverket lade fast att alternativet genom Åsberget ska gälla. Det är i princip samma lösning som presenterades i den första utredningen på 70-talet.

Under dessa snart 50 år har flera mer eller mindre realistiska alternativ föreslagits och diskuterats. Dessa har Trafikverket nu granskat och funnit att inget av dem sammantaget kan konkurrera med det nu fastlagda.

För min del är jag helt övertygad om att det valda alternativet är det bästa för Ö-vik. Alla alternativ med E4 utanför centrum ger visserligen positiva effekter för centrum med minskade utsläpp, minskat buller och minskade risker. Men nästan alla andra alternativ skapar nya problem med stora ingrepp i boendemiljöer och natur samt ökar kostnaderna. Det är dyrt att bygga väg i vår terräng.

Därtill ser jag åtminstone två väsentliga fördelar för Örnsköldsvik med Åsbergstunneln jämfört med övriga alternativ. Den första är att tunneln ligger så centralt att den inte bara tar hand om E4-trafiken. En hel del av den lokala trafiken kommer också att gå i tunneln, vilket ger en betydande minskning av trafiken genom centrum jämfört med andra alternativ.

Den andra fördelen är att det centrala läget gör det lätt för trafikanter på E4 att svänga in till stadskärnan för besök. Det gynnar centrumhandeln i Ö-vik jämfört med alternativ som går långt från stadskärnan. Och centrumhandeln är viktig för Ö-viks attraktivitet.

Man kan ju undra varför staten ännu inte har genomfört Åsbergstunneln trots att den är så gynnsam för E4-trafiken, för stadscentrum, för miljön och för säkerheten. Skälet är att projektet hittills inte gett tillräcklig samhällsekonomisk lönsamhet i konkurrensen med övriga nationella vägprojekt. I den beräkningen finns t ex inte trivseln och attraktiviteten i stadskärnan med, och jag är övertygad om att riskerna med alla farliga transporter genom stadskärnan är klart underskattade. Men nu har vi fått en ny beräkning som visar på lönsamhet. Äntligen!

Tommy Dickens

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel