Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Arbetslösheten ökar – underskatta inte praktiska kunskaper!

Jag har sedan ganska lång tid varje vecka kollat annonser i platsbanken för att försöka hitta jobb åt en anhörig. Oavsett vilket jobb man tittar på ställs krav på fullständiga gymnasiebetyg och i många fall även körkort. Arbetsgivaren är den som bestämmer vem de vill anställa och så måste det ju vara, men varför behöver man ha fullständiga gymnasiebetyg för att till exempel jobba i butik? Kraven på arbetsmarknaden har förändrats gradvis mycket de senaste trettio åren. Viljan att anställa en person och lära upp denne verkar nästan inte finnas längre.

Tänk att du är i tjugoårsåldern, utan fullständiga betyg för du är mer praktiskt lagd och tycker det är roligt att få jobba med kroppen. Att bli bortsorterad varje gång du skickar in din ansökan för att du inte har det där pappret som har blivit inträdesbiljetten till vuxenvärlden.

Att gå på Komvux för att läsa upp betygen i dessa tider fungerar inte eftersom allt är på distans. Eller så kan det vara en nyutbildad hantverkare som möts av krav på fem års erfarenhet. Kraven tar liksom aldrig slut. Särskilt i bristyrken måste arbetsgivarna tänka om och ta emot de nyutbildade med öppna armar!

Du som arbetsgivare! Tänk efter en extra gång innan du klickar i vilka krav som FAKTISKT behövs för att utföra arbetet och kryssa inte bara i en massa "grundkrav" som utesluter människor. Öppna dörren för den med en funktionsnedsättning eller som inte kan svenska perfekt. Bästa platsen att få lära sig språket är på jobbet. Det finns mycket ekonomiskt stöd att få som kan kompensera för de eventuella tillkortakommanden som finns. Underskatta aldrig viljan hos den som fått nej i flera år. Tänk dig vilken lojalitet du får om du är den som säger JA!

yes man

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel