Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är gallerian i Kramfors viktigare än våra barn?

 
Besparingarna i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Enligt egen utsago har Kramfors kommun för lite pengar. Ändå har hundratals miljoner satsats inne i Kramfors under det senaste årtiondet. Det som sticker ut mest är gallerians byggkostnad som hamnade på 109 miljoner kronor. Sedan invigningen år 2013 har lokaler gapat tomma.

Den 14 januari 2015 skrev Allehanda att Kramaff årligen förlorar sexsiffriga belopp på uteblivna hyresintäkter. Kramaff var ett bolag som bildades enkom för galleriabygget och som senare uppgick i Krambo, som är det kommunala fastighetsbolag som ansvarar för kommunens skollokaler.

Trots ljusmanifestationer revs ungdomsgården Dr Barks och värre än så, kullen som var ett fint naturinslag i stadsmiljön sprängdes bort. Där skulle till varje pris en tredje livsmedelsbutik byggas. De som bor i Lunde och Frånö fick ett försämrat vardagspussel när Ica Kvantum flyttade från Fiskja.

I anslutning till gallerian och nya Ica, anlades en bilväg. Där skapades stora parkeringsytor som är svåra att orientera sig i. Ett exempel är om man går sträckan från Kramfors sjukhem till gallerian. Då får man krångla sig fram längs ologiskt utformade trottoarer. Åk dit och titta och tänk på hur en gammal människa som hälsat på sin anhöriga på sjukhemmet upplever området! Lastbilarna som ska fylla på varor till gallerian kör samma väg. Det var där den tragiska dödsolyckan skedde när en elev blev påbackad av en lastbil.

Närmaste vägen mellan två punkter är en rak linje. Skolbarn inne i Kramfors korsar stora parkeringsytor. En besvärlig trafikmiljö var ett av argumenten för den dyra lösningen att bygga en ny skola på Skarpåkern istället för att, enligt den gamla genomtänkta detaljplanen, bygga till Kramforsskolan. Små barn från Skarpåkern ska inte behöva gå igenom trafiken i centrum, hette det. Det konstiga med det argumentet var att de små barnen från andra hållet istället får göra samma farliga vandring. Skarpåkersskolan byggdes nämligen som en F3-skola för hela Kramfors tätort år 2014.

”Mitt hjärta blöder!” hette Marie Fahléns insändare i november 2013. I planeringen av Skarpåkersskolan hade särskolans elever helt glömts bort. Särskolans förskoleklass till årskurs 3 blev ensamma kvar i sin åldersgrupp på Kramforsskolan.

Kramfors kommun kunde ha sluppit det dyra småstadsproblemet som en halvtom galleria innebär och istället skapat en människovänlig stadsmiljö inne i Kramfors. Den södervända kullen mitt i stan kunde ha utvecklats till ett fint parkområde. Gångvägar kunde ha prioriterats och bildat tydliga stråk genom stan. Skarpåkerns barn skulle tryggt ha kunnat gå till en utbyggd, sammanhållen Kramforsskola. Så blev det inte.

Nu hotas Ytterlännäs- och Grämestaskolan av Kramfors oprofessionella centraliseringsiver, där stadsplanering har blandats ihop med handelsområdet Birsta. Det bådar inte gott. Ge istället bildningsnämnden de ramar som behövs och lyssna på berörda för att hitta bra, lokala lösningar.

Älv och kust

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel