Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är den svenska modellen att lägga ned allt i Norrlands inland?

Att våra råvarustarka kommuner och vår region återigen drabbas av ”kolonialväldet”, utan att få igen något hållbart, är väldigt tydligt just nu.

Vi har inte behov av ytterligare el i bland annat Sollefteå kommun, där vi har ett stort antal vattenkraftverk. Elkraften exporteras söderut, utan att vi får en användbar ersättning tillbaka!

Nu ska vi exploatera skogsområden med upp till 250 meter höga master för en elproduktion som vi inte har behov av här! Är det rimligt att Svealand och Götaland ska se Norrland som en koloni?

Det är inte bara stora vindkraftsparker som byggs, elen kan inte transporteras trådlöst, alltså ytterligare ingrepp för att bygga kraftledningar för elexporten. Vindkraftverken skall byggas där behovet finns, det blåser bra i Stockholmsområdet också, i synnerhet i skärgården.

Har någon hört talas om solceller? Det finns många stora tak i storstäderna, och många öde åkrar, på andra ställen vårt land!

Vi lever och verkar i en råvarustark region, men trots det så har vi inte råd med sjukvård, infrastruktur med mera. Att ständigt få höra detta tjat om besparingar inom sjukvården och skolorna, gör att man börjar fundera på om man bor på fel ställe.

Våra folkvalda politiker måste inse, att nu krävs det att börja arbeta för ett annat skattesystem, där vi kan få tillbaka något på vad vi exporterar. Då kanske vi kan klara oss själva i regionen och kommunerna.

Ni kan titta på vårt västra grannland. Där klarar man av att ha ett hållbar och levande landsbygd! Nu börjar vi vara väldigt ledsna på att höra ert besparingstjat hela tiden.

Är den svenska modellen att lägga ner allt i Norrlands inland och tvinga människor att flytta till storstäderna? Är det så lyckat? Det började på 1960-talet och centraliseringsivern har inte släppt än.

Men i dag kallas det för urbanisering, låter kanske mera fint. Någon kanske går på det! Det blir val igen om två år, tänk på det!

K. Landgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel