Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Apropå omoderna detaljplaner i Ö-vik...

Läste insändaren (L): ”Detaljplaner ska vara ett verktyg som underlättar byggandet” (Allehanda 25/5) och svaret från Malmén.

Att som enskild person behöva betala upp till 600 000 kronor för en detaljplaneändring kan ju inte anses som rimligt eller ens möjligt för de flesta. En gammal plan, upprättad av kommunen på 70-talet och endast avsedd att förhindra året runt-boende i ett område som ligger en mil från stan. Samtidigt skriver kommunen i sin egen översiktsplan att man vill främja kustnära boende och helst ha sammanhängande bebyggelse i planlagda områden. Hur går detta ihop?

Det är ju närmast omöjligt att bygga ett vettigt året runt-hus på dessa tomter i dag med de krav på standard som både lagar och krav på energiförbrukning medför. Sommarstugor existerar ju knappt längre och många vill bosätta sig i sina fritidshus, men till priset av att tvingas både bo trångt och med dålig tillgänglighet.

Gör om och gör rätt. Titta till exempel på Umeå och hur man löste denna fråga där.

Spruckna husdrömmar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel