Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Används pengarna till att förbättra glesbygdens sjukvård – eller täcka underskott?

I en insändare i Tidningen Ångermanland den 4/9, undertecknad bland annat av riksdagsledamoten från Västernorrland, Ingemar Nilsson, presenteras de förändringar i det kommunala skatteutjämningssystemet som beräknas träda i kraft från kommande årsskifte.

Förslaget innebär en omfördelning av resurser så att glesbygden trots ett vikande befolkningsunderlag ska kunna bibehålla en god samhällelig service, till exempel inom skola och vård. Naturligtvis ett på alla sätt välkommet förslag. Reformen har även av statsminister Stefan Löfven presenterats som en satsning på glesbygden.

Glesbygdskommuner som på detta sätt får ekonomiska tillskott kommer förhoppningsvis att använda pengarna för att bibehålla till exempel byskolor och äldreboenden som annars skulle ha varit hotade.

Vad gäller pengarna till regionerna är glesbygdssatsningen inte lika självklar och tydlig.

Är det riksdagsledamotens och regeringens avsikt att pengarna till regionerna ska användas för att bibehålla eller kanske till och med förbättra tillgången på sjukvård i glesbygd? I klartext för Västernorrland: Är avsikten att tillförda medel till regionen tydligt ska användas för att bibehålla en fortsatt god sjukvård i glesbygdskommuner som till exempel i Ånge, Sollefteå och Kramfors – eller är det acceptabelt att pengarna används för att täcka redan uppkomna underskott i regionens finanser?

Emotser tacksamt svar på detta.

Lars Mikaelsson, Helgum

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel