Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Andreas Sjölander (S): Tilliten till Arbetsförmedlingen är naggad i kanten – men den går att reparera

Annons

I februari kom de första signalerna om att Arbetsförmedlingen (AF) planerade en massiv neddragning av antalet kontor i hela landet, som en konsekvens av de kraftigt minskade anslagen i den M- och KD-budget som antagits av riksdagen. Vi fick informationen informellt och i en debattartikel gick länets samtliga kommunstyrelseordförande ut och varnade för eventuella konsekvenser. I mars började Arbetsförmedlingen kommunicera förändringarna och bland annat föreslogs att kontoren i Härnösand, Timrå och Ånge skulle läggas ned.

Under hela processen har vi haft synpunkter på bristen på kommunikation från AF, kommunikation som åtminstone skulle kunna ha stillat vår oro ute i kommunerna. Tystnaden har snarare förstärkt oron och också befäst bilden av att man inte riktigt själva haft koll på vilka konsekvenser detta skulle kunna få. Särskilt påtagligt blev det när generaldirektören för AF i en intervju i Sveriges Radio påstod att det ”inte skulle få någon negativ påverkan för människor”.

Vi har hela tiden haft våra kommuninvånares intressen och vårt näringslivs behov i fokus. Vi har ställt krav på någon form av närvaro från AF, även om kontoret skulle avvecklas, något även företrädare för regeringen varit tydliga med när vi haft dialoger. Arbetsförmedlingens företrädare har i stället hänvisat till digitala kommunikationsvägar och att arbetslösa skulle behöva resa i större utsträckning.

Det har varit tydligt att AF:s egna åtgärder för att sänka sina kostnader har saknat stöd i de beslutande församlingarna, såväl på nationell som på lokal nivå. Därför kom det inte som någon överraskning när arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) gav besked om att regeringen tänker ställa nya krav i det regleringsbrev som man ska besluta om december. Krav på att den lokala närvaron för AF ska säkras och att planerade besök ska kunna göras nära den arbetssökande och samverkan med andra aktörer ska säkras.

Det är ett välkommet besked. Även om kontoret i Härnösand inte kommer att se ut som det gjort tidigare, så ser det nu ut som om AF kommer att vara närvarande. Det är något vi uttryckt krav kring.

Vi lovar att bidra till att hitta konstruktiva lösningar, tillsammans med AF, för att regeringens intentioner och krav på myndigheten ska kunna uppfyllas. Till exempel har vi öppnat upp för att bygga upp ett gemensamt arbetsmarknadstorg.

De senaste månadernas brist på kommunikation har naggat tilliten till Arbetsförmedlingen i kanten – men den går att reparera.

Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösands kommun

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel