Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: André Strödin: ”Enkelt att lägga upp en svart ruta i sitt flöde – mycket svårare att agera i vardagen”

I dagarna ser vi hur rörelsen “Black lives matter” fått sin hashtag dränkt av svarta fyrkanter i sociala medier. En hashtag, som från det att den introducerades i juli 2013, har fått större och större genomslag efter varje incident med rasism och polisbrutalitet.

Jag förundras över den globala styrkan i protesterna mot att George Floyd dödats framför ögonen av miljoner och åter miljoner bestörta människor. Bägaren rann trots allt över för väldigt länge sedan. Strukturell diskriminering har genom president Trump och likasinnade fått starkare fäste, normaliserats och legaliserats de senaste åren. I likhet med utvecklingen här i Sverige har det känts som protesterna och motståndet sakta men säkert förtvinat.

Den systematiska diskrimineringen på grund av hudfärg måste erkännas. Som lokalpolitiker i Örnsköldsvik hoppas jag många nu återfått en kämpaglöd. Samtidigt önskar jag att fler förstår innebörden av att födas privilegierad. Att fler vågar skärskåda sina egna normer och bemötanden. Vågar hantera att vi inte alltid erkänner att var och en är lika mycket värd, oavsett hudfärg eller ursprung. Vågar erkänna att det även i Örnsköldsvik kan vara en nitlott att födas som bög eller flata, svart eller gul.

Kan du titta dig i spegeln och säga att du behandlar någon som är mörkhyad, likblek, lesbisk, bög, atletisk eller någon med funktionsvariation helt utan förutfattade meningar? Kan du bedöma en person utifrån deras handlingar och inte utifrån hur personen ser ut?

Det är enkelt att lägga upp en svart ruta i sitt flöde. Det är bra mycket svårare att i vardagen agera utifrån att var människa är lika mycket värd. Först när vi alla konfronterar våra fördomar kommer var och en kunna vistas ute när en vill och få röra sig var en vill, resa hur som det behagar eller jobba med vad en vill.

Stolpskott som är beredd att skada, misshandla och till och med ta livet av en annan människa för att den har fel hudfärg, fel sexuell läggning eller fel tro skiter fullständigt i om du lägger upp en svart bild på ditt Instagram.

Det jag har gjort är att jag engagerat mig för att göra min röst hörd. Jag vill påverka för ett samhälle utan diskriminering, hat och hot. Jag har valt att engagera mig i en politisk förening där jag känner att just jag hittar mina kontakter och kanaler. Det finns många andra sätt att dra sitt strå till stacken. Kvinnojouren, ledare i fritidsgårdar, antirasistiska föreningar, föreningen MÄN och så vidare. Det finns en förening för nästan alla tänkbara frågor du kan brinna för.

Visa gärna att du tar ställning mot diskriminering med en svart ruta. Men än viktigare är att vi tillsammans gör livet värdigt för alla och att vi i handling visar att allas liv räknas, alltid.

Vi är alla människor och är alla välsignade med det finaste som finns, livet.

André Strödin, Liberalerna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel