Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Allvarligt att försöka sätta munkavle på fackombud – rör inte kulturskolan i Ö-vik

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

En demokrati skall kännetecknas av öppenhet, yttrandefrihet och fri opinionsbildning. Medborgare i en demokrati skall med lätthet kunna ta del av information, för att skapa opinion och yttra denna. 

Bildningsförvaltningen i Örnsköldsvik brottas idag med underskott på cirka 43 miljoner kr. Orsaker till detta är bland annat jämförelsevis låg budgetering för skolan, bland de lägsta i landet, dyra barackhyror, dåligt skötta lokaler och minskade statsbidrag. Sannolikt är anledningarna ännu fler, men oaktat detta finns det fog för att fråga sig hur man kan ha låtit underskottet bli så stort.

Att politikerna nu försökt hantera den uppkomna situationen genom att sätta munkavle på fackliga ombud och tysta all information är allvarligt.

Ekonomiska underskott måste åtgärdas där de uppstått, inte i eller genom annan verksamhet.

Istället för att identifiera och åtgärda poster som inte varit kostnadseffektiva, lägger tjänstemän på uppdrag av politiker förslag om kraftigt decimerad verksamhet med mycket sämre kvalitet och för många barn ingen verksamhet alls, utan att kulturskolans chef eller personal vidtalats, utan avtalsmässiga samverkansförhandlingar och utan risk-/konsekvensanalyser.

Det är alltså inte tänkt att vare sig barn, föräldrar, personal, fackförbund, eller kulturskolans chef före beslut skall få veta vad som diskuteras eller kunna komma med viktiga synpunkter i tid. Hemlighållandet är ett handlande som skakar de demokratiska grundvalarna och undergräver förtroendet för kommunen.

Kulturskolan i Örnsköldsvik är i ranking en av Sveriges bästa kulturskolor, nationellt och internationellt erkänd. Vi har cirka 6000 barn/ungdomar i verksamheter med musik, bild, teater, dans, foto och film. Vi möter och hjälper varje dag många barn med särskilda behov av stöd och genom satsningen på El Sistema får nya målgrupper ett sammanhang. Tillgänglighet och kvalité är i möjligaste mån likvärdig oavsett kön, etnicitet, socioekonomisk grupp eller var i kommunen man bor.

Att delta i kulturskolan innebär inte bara en chans att utöva kultur. Hjärnforskning har bevisat att kulturutövande utgör viktigt stöd i den vanliga skoldagens lärande. Kultur har ett egenvärde, men tränar dessutom hjärnan och befrämjar annan inlärning.

Utöver att krympa kulturskolan föreslås att beskära barnomsorgen, lägga ner en landsbygdsskola och sluta servera ekologisk mat i skolan. Vilka alternativkostnader har kommunen räknat på om dessa ”besparingar” genomförs? För en barnfamilj är naturligtvis lättillgänglig kultur och barnomsorg lika viktig som likvärdig skolgång över hela kommunen och ekologisk mat till barnen. I en mindre attraktiv kommun är risken överhängande att skatteintäkter uteblir.

Ekonomiska underskott måste åtgärdas där de uppstått, inte i eller genom annan verksamhet. Annars kan vi räkna med att underskotten kvarstår och fler åtgärder måste vidtas kommande år.

Lars Fahlgren, leg. musiklärare och lokalt ombud för LR vid kulturskolan i Örnsköldsvik

Åsa Elfving, ordförande för LR i Örnsköldsvik

Robert Elfving, huvudskyddsombud för LR i Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel