Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Alliansen: Tuffare tider för kommunen – så här klarar vi utmaningarna

 
Besparingarna inom Örnsköldsviks kommun
Visa alla artiklar

Det väntar tuffare ekonomiska och verksamhetsmässiga tider de närmaste åren för Sveriges kommuner och Örnsköldsvik är inget undantag. Orsakerna är flera; lågt inflyttningsnetto, större barnkullar, fler äldre som behöver omsorg, minskande antal personer i åldern 16-65 år som bor och arbetar i kommunen och många kommunanställda för att nämna de viktigaste.

Prognoserna för kommunens ekonomiska resultat är nästa år minus 2 miljoner kronor, år 2021 minus 67 och för år 2022 minus 134 miljoner. Kostnadsökningen är hög i kommunen även jämfört med andra kommuner. Likt ett företag har man valet att öka sina intäkter eller minska kostnaderna för att få bättre ekonomi. Intäkterna kan bara ökas med höjda skatter och avgifter från medborgare och företag eller av tillväxt – fler personer och fler i jobb.

Örnsköldsviks kommun har redan hög kommunalskatt och med andra ord måste kostnaderna ses över och minskas. Därför har kommunfullmäktige beslutat att genomföra en tvåprocentig kostnadsbesparing i all verksamhet som just nu verkställs. Tyvärr kommer detta inte alls att räcka.

Kommunen behöver i detta läge både gasa och bromsa. Bromsa och backa verksamheter som under senare år växt mycket eller som kostar mer än i andra kommuner samt gasa och satsa på sådant som ger inflyttning, tillväxt och utveckling.

I kommunens stora verksamheter så använder vi mindre pengar än rikssnittet i skolan och betydligt mer inom omsorgen, utan att för den skull ha högre kvalitet. På detta område finns alltså utrymme och behov av att pröva andra arbetssätt.

Därför arbetar ÖrnsköldsviksAlliansen för att:

► delar av välfärdsförvaltningens verksamhet kan och ska konkurrensutsättas och prövas med privata utförare. Ekonomin måste röra sig mot rikssnitt. Konkret handlar det om personlig assistans, boenden, Startpunkten och fler servicetjänster inom hemtjänsten.

►Bildningsförvaltningen lämnas utan ytterligare sparbeting förutom ett årligt, för alla obligatoriskt, effektiviseringskrav.

► antalet tjänster inom den administrativa överbyggnaden minskas.

► det ges förbättrade möjligheter till attraktiva boenden i strandnära lägen utanför tätorten.

► vi sätter fokus på förbättrade villkor för företagen genom de tio löftena i Företagens framgång – Örnsköldsviks framtid.

► vissa kommunala fastigheter säljs för att delfinansiera nödvändiga investeringar i ny gymnasieskola och för att föra över ägande och drift till professionella fastighetsägare.

Alliansens mål är att få kommunens ekonomi i balans. Samtidigt med besparingarna vill vi genomföra satsningar på skolan, företagen och attraktiva boendemiljöer i syfte att öka inflyttningen och därmed intäkterna, särskilt i åldrarna 20-65 år.

Förslagen är nödvändiga åtgärder för att rusta Örnsköldsvik för framtidens utmaningar.

Anna-Lena Lindberg, gruppledare Centerpartiet

Annica Jonsson, gruppledare Moderaterna

Hanna Sydhage, gruppledare Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel