Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Alliansen: Beslutet att avveckla dagbarnvårdarna är ett slag mot Ö-viks landsbygd

 
Dagbarnvårdare i Örnsköldsvik riskerar att försvinna
Visa alla artiklar

Socialdemokraternas intentioner 2021 gällande barnfamiljer är att ”avveckla pedagogisk omsorg där det är möjligt”. Det är ett ställningstagande vi i Alliansen anser är felaktigt och medför att möjligheten för föräldrar att lämna sina barn till en dagbarnvårdare/dagmamma försvinner.

Det är lovvärt att förskola ska erbjudas alla, men det kräver trots allt ganska många barn i ett visst geografiskt område för att räcka till minst en, gärna två, förskoleavdelningar.

I Socialdemokraternas värld ska förskolor bestå av minst åtta avdelningar, om man ser till de nybyggnationer som planeras och byggs. I kommunens ytterområden finns inte barn nog att skapa en tillräckligt stor förskola i Socialdemokratiska mått mätt.

Om man nu väljer att avveckla dagmammorna så har familjerna inget annat val än att skjutsa sina barn till närmaste förskola som i många fall kan ligga rätt långt bort. Har föräldern/föräldrarna dessutom ett eget företag eller anställning i närheten av sin bostad på landsbygden så genererar detta mycket bilkörning och långa ”arbetsdagar” för såväl barn som vuxna.

Ur ett miljö- och socialt hållbarhetsperspektiv och för den enskilde familjens ekonomi får det negativa effekter. Barnfamiljer på landsbygden ges med detta inte möjlighet att välja den barnomsorg som bäst passar sin familj.

Vi anser att detta är ohållbart och försvårar för barnfamiljer på landsbygden att få ihop livspusslet.

Lena Lindgren (C)

Örnsköldsviksalliansen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel