Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Äldre tvingas flytta till service i centrala Ö-vik – de yngre lämnar kommunen

Så nu har vi det svart på vitt – fler lämnar landsbygden. Nu behövs det bostäder i Örnsköldsvik. Det kunde vi ju läsa i ÖA den 15 juli och känslan vi alla skulle få var såklart att detta är något positivt.

Men det handlar inte om att stadskärnan helt plötsligt blivit attraktiv. Det handlar inte om att folk sitter och längtar efter en trevlig hyresrätt i centrum med asfalt och höga byggnader som enda krav till utsikt. Så hur kan trycket på bostäder helt plötsligt öka? De som nu behöver boende inne i staden är personer över 65 år. Många av dessa är människor som byggt sitt liv på landsbygden.

Förmodligen till stor del människor som engagerat sig i föreningsliv, som troget stöttat lokala lanthandelsbutiker, människor som drivit jordbruk och skogsbruk, som älskat livet på landet för att det varit just på landet. Som vårdat och vistats i naturen. Som uppskattat det småskaliga. Som uppskattat lugnet och känslan av att ha hittat sin plats på jorden.

Ett citat ur artikeln gör att det knyter sig i maggropen, åtminstone på mig. Citatet lyder enligt följande: ”Många äldre kanske inte kan bo kvar i villan på landsbygden och har därför behov att komma närmare service.” En mening som beskriver ett misslyckande som borde låta varje politiker och makthavare som tagit oss hit skämmas. För det är hela sanningen beskriven i en enda mening. Servicen finns inte längre i närheten av den där villan som den äldre personen levt sitt liv i. Förmodligen har denna äldre person följt nedmonteringen med förfäran. Visst, urbaniseringen hade en stortid där landsbygden ganska snabbt förlorade sin status. Människor valde att flytta från landsbygden till fördel för de bekvämligheter som en stad kan erbjuda. Är detta inte aktuellt längre? Jo, för vissa. Men låt mig berätta en nyhet för de makthavare som verkat missa var vi befinner oss idag – min generation tänker till stor del annorlunda och tiderna har åter igen förändrats.

I samma artikel, som berättar för oss hur fler lämnar landsbygden och hur nya boenden nu behöver skyndas fram så nära stadskärnan som möjligt, kan vi läsa att fler människor i åldern 20 – 64 år väljer att lämna samma stadskärna. Faktiskt lämnar de till och med kommunen. Samtidigt har man satt upp ett mål om att Örnsköldsviks kommun ska nå ”65 000 nyfikna invånare” inom loppet av några år. Ekvationen går inte riktigt ihop och allt tyder på att något måste förändras. Våra makthavare, ledare och politiker har i uppdrag att arbeta för kommunen. Inte för stadskärnan. De har inte fått i uppgift att fylla stadskärnan till bekostnad av alla andra kvadratkilometer som finns runtomkring, ändå verkar det vara precis vad de tror. Konspiratoriskt? Kanske, men hittills har inget visat på motsatsen.

Men visst, man kan tillfälligt vifta glatt över det faktum att många äldre nu kommer att flytta närmare stadskärnan. Jag undrar hur glatt dessa äldre som inte har något alternativ viftar.

Sandra Sörlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel