Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ådalspartiet – Folkets Röst: Detta vill vi åstadkomma

En klok medborgare skrev att politiska partier bör säga vad de vill åstadkomma istället för att bita fast sig i politiska skyttegravskrig. Tack för påminnelsen - jag håller med. Därför tänkte jag kort beskriva vad Ådalspartiet vill förändra. Då antalet tillåtna tecken är begränsade blir det en punktlista. Varsågoda:

Politisk reform (Ådalspartiet har förpliktigat sig till dessa punkter i sina stadgar):

* Förtroendevalda politiker tilldelas representationsansvaret för medborgarna i sitt representationsområde (en eller flera valkretsar).

* Politikerna måste bjuda medborgarna till 2 öppna medborgardialoger per år för att kartlägga befolkningens önskemål och behov. Det är därför vi kallar oss "Folkets röst" då medborgarnas åsikter och behov lägger grunden för vårt politiska arbete.

* Partimedlemmarna bedömer den enskilde politikerns insatser via enkätsvar en gång per år.

* Partimedlemmarna bestämmer demokratiskt, vilka politiker som får ställa upp i kommande kommunalval och i vilken turordning de ska stå på valsedeln. Politikerns prestation (se punkten ovan) under den gångna mandatperioden vägs in i processen.

Förvaltningsreform:

* Kramfors Kommun ska delas in i tre förvaltningsområden: Kusten (Ullånger, Docksta, Nordingrå, Herrskog med omnejd), Älven (Bollstabruk, Nyland, Sandslån, Prästmon med omnejd) och Mynningen (Kramfors, Lugnvik, Frånö, Lunde, Klockestrand med omnejd).

* Medborgarna i dessa förvaltningsområden väljer en Föreståndare/Borgmästare. Hen identifierar sitt områdes behov i samarbete med ansvariga förtroendevalda politiker (se ovan) och prioriterar och budgeterar utvecklingsinsatser i samarbete med kommundirektören och kommunstyrelsen.

Vad vi vill säkerställa med dessa punkter:

* Skapa ett system där politiker underkastas medborgarnas vilja (istället för partistyrelsens vilja) och på så sätt garantera medborgarna politisk representation.

* Öka medborgarnas inflytande och engagemang i utvecklingen av det egna närområdet.

* Säkerställa en rättvis och transparent resursfördelning i hela kommunen.

Jan Lötberg, Ådalspartiet - Folkets Röst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel