Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: 70 personer i öppet brev: Riv upp beslutet om vindkraft på Hemsön – det finns bättre utsikter

 
Vindkraftverk på Hemsön
Visa alla artiklar

Öppet brev till Härnösands kommun.

Vindkraften växer så det knakar i regionen och Härnösands kommun verkar vilja ta en ledande position vad gäller vindkraftsparker, trots alla de problem som parken i Viksjö har visat. Nu är det dags för ännu en och denna gång på natursköna Hemsön.

Företaget Hemsön Energi AB har ansökt om ytterligare höjd på de planerade verken, och nu projekteras fem verk med en totalhöjd om 200 meter. Dessa verk kommer att vara synliga från väldigt långt håll och påverka en stor del av landskapsbilden.

I en värld där ordet ”hemester” har fått en mycket större betydelse är detta ett rent horribelt beslut av en kommun som stoltserar med att tillhöra världsarvet Höga Kusten. Under början på hösten har vi sett hur Silja Line lägger in extraturer på de väldigt populära kryssningarna genom Höga Kusten. Här finns möjlighet till ett långvarigt samarbete och intäkter, byggt på en helt unik natur. Hemsö Fästning hade i år ett rekordår, men hur många är intresserade av att besöka fästningen med när den ligger i en industripark?

Varför inte ta ett fastare grepp om den ström av turister som vallfärdar till Skuleberget och Skuleskogen varje år? Istället för vindkraft borde Höga Kustens södra utpost kunna bli känt för lättillgänglig vandring med hisnande utsikt. Tänk en led över Hemsöns berg, från södra till norra änden!

Men beslutet innebär fler ingrepp än rent estetiska. Vindkraft innebär stora ingrepp i miljön där verken ska placeras och livslängden är trots allt begränsad. När verken slutligen tas ner ska miljön återställas, men hur återställer man hällmarker från istiden som sprängts bort för att anlägga vägar? Detta i ett område där den starkt hotade Glanstagellaven växer och det finns spår efter den utrotningshotade Jättepraktbaggen.

Beslutet grundar sig på en miljökonsekvensbeskrivning från 2012, en beskrivning som väcker flera frågetecken. Där anges tex inga tecken på havsörn eller andra rovfåglar i området, men mycket har hänt sedan 2012. Numera siktas havsörn över ön var och varannan dag och det finns även uppgifter om berguv, tjäder, orre och spillkråka.

Vidare så har ni som kommun fattat ett beslut om att inte tillåta vindkraftsetablering öster om E4, detta i samråd med Örnsköldsviks Kommun. Tillstånd för fem verk på Hemsön hann tyvärr ges innan detta trädde i kraft. Men med detta nu gällande beslut bör tillståndet dras tillbaka.

Så vad vill ni att Härnösands kommun ska vara känt för, världsunik miljö, historia och turism eller industriparker? Dra tillbaka tillståndet innan det är försent, innan en unik natur förvandlas till ett industriområde och förstörs för all framtid.

Låt inte ett åtta år gammalt dokument ligga till grund för ett projekt som kommer att påverka en hel ö, älvmynning och inte minst ett världsarv. Riv upp beslutet utifrån dessa nya och högre verk då de inte ryms inom den gamla miljökonsekvensbeskrivningen.

Ta denna möjlighet och visa att det finns betydligt värdefullare utsikter längs kusten än ett privat företags utsikt till vinst!

Anna Svanbäck & Daniel Magnusson

Karin Carnby, bofast/företagare Kustvandrarna

Monique Nilsfors

Jan-Olov Mellander, sommarstugeägare

Catrin Johansson

Vinja Rosenkilde

Jan och Anitha Westman, bofasta

Gunhild Nyberg, sommarstugeägare

Kerstin Sjölander, bofast

Monica Bystedt

Ann-Sofie Sjölander

Therese Svensson

Margareta Svanberg, bofast

Eva Kempe, bofast

Marika Nordgren

Joel Nyberg, sommarstugeägare

Monika Rosenkilde

Birgitta Persson

Lisbeth Lindholm

John Stenberg

Erik Kempe, bofast/företagare Hemsö Kajak & MTB

Lennart Bolander

Sara Mårskog

Paula Viberg

Yvonne & Sten-Åke Bolander, sommarstugeägare

Amanda Bolander

Dan-Axel Bolander

Christian Andersson, bofast

Eva & Kjell Widelund

Willy & Kerstin Grube, bofasta

Jonas Bystedt

Linda Nyberg

Max Prézent

Eva Hellspong, sommarboende

Petra Hamberg

Dennis Bystedt

Christer Sefbom, företagare Hemsö Fästning

Kjell Nyberg

Amelie Dinges, sommarboende

Viola Wrede, sommarboende

Christina Arebratt

Klas Börjeson

Peter Byström

Niclas Byström

Ingela Westin

Glenn Andersson, bofast

Marita G Rustas, sommarstugeägare

Pär & Agneta Åhlander

Uno Arebratt

Katarina Johansson & Anders Nordin, sommarstugeägare

Maria Larsson, sommarstugeägare

Eva & Kent Nordlander, sommarstugeägare

Käta & Olle Edin, sommarboende

Maja & Joel Nordgran

Eva Nordlander, sommarstugeägare

Sofia Svanbäck & Jocke Hällgren

Birgit & Håkan Svanbäck, sommarstugeägare

Sara Svanbäck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel