Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inköpschefsindex stiger något

Annons

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i november till 43,2, jämfört med 43,1 månaden före. Utvecklingen för inköpschefsindex var sämre än väntat, trots att nedgången har brutits.

Analytiker hade räknat med en ökning till 44,0 i november, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

"Industrikonjunkturen är alltjämt betydligt svagare än normalt", skriver Swedbank och Silf, som tar fram inköpschefsindex, i ett pressmeddelande.

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Kronan försvagades något, medan svenska obligationsräntor steg efter publiceringen av inköpschefsindex.

Bakom den marginella index-ökningen, som bryter fyra månaders nedgång, ligger positiv utveckling för produktionen och ökningar för delindex för leveranstider och orderingång. Samtidigt fortsätter sysselsättningen att försämras.

"Trots att företagens produktionsplaner var något mindre pessimistiska talar de tillsammans med minskad orderingång och krympande orderstockar för att arbetsmarknaden förblir pressad", skriver Swedbank och Silf.

Delindex för orderingången ökade till 40,3, upp från 40,1 i oktober medan delindex för orderstockarna steg från 38,3 till 40,6.

Delindex för sysselsättningen föll från 43,0 till 39,0.

"Givet orderläget och produktionsplanerna torde det dröja innan industriföretagen ser ett ökat

rekryteringsbehov".

Mer läsning

Annons