Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inköpschefsindex föll i december

Annons

Den svenska tillverkningsindustrin tappar tempo. Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, sjönk i december till 52,2, jämfört med 56,0 månaden före.

"Trots månadens nedgång i flertalet delindex ligger alla delindex, förutom index för sysselsättningen, i tillväxtzonen", skriver Swedbank och Silf, som tar fram inköpschefsindex, i ett pressmeddelande.

Delindexet för sysselsättningen sjönk från 50,3 till 48,2.

"Att index för sysselsättningen visar en fortsatt dämpad utveckling indikerar att industriföretagen prioriterar en förbättrad produktivitet", skriver Swedbank och Silf.

Däremot är företagen fortsatt optimistiska om framtiden. Indexet för produktionsplanerna steg till 62,2.

Inköpschefsindex för euroländerna samlat steg till 52,7 i december, från 51,6 i november.

Men det är en splittrad bild av Europas industri som siffrorna visar. I den största ekonomin, Tyskland, steg index till 54,3, den högsta takten sedan mitten av 2011. Den näst största ekonomin, Frankrike, fortsätter däremot att gå knackigt. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin föll från 48,4 i november till 47,0 i december.

Men i krisländerna Italien och Spanien pekar siffrorna upp och båda ländernas index landar över 50-strecket, skiljelinjen för tillväxt.

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Mer läsning

Annons