Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inköpschefer kan hålla räntan uppe

Annons

Inköpschefsindex landade klart starkare än väntat i november. Det betyder minskad sannolikhet för en räntesänkning från Riksbanken i december.

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i november till 56, jämfört med 52 månaden före. Det är en bra bit starkare än konjunkturbedömarnas förväntningar som låg på en beskedligare ökning till 53,6.

Det finns väl fortfarande en hel del orosmoln kvar men det här tyder åtminstone på en stabilisering av ekonomin. Det här rimmar också ganska bra med andra undersökningar som till exempel Konjunkturinstitutets barometer som var jättestark, säger Åke Gustafsson, ekonom på Swedbank.

Samtidigt innebär signalerna om starkare konjunktur motvind för den minoritet i Riksbankens direktion som vill sänka räntan. I stället ligger konjunktursignalerna mer i linje med synen hos majoriteten med Riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen.

Det ser ut som en ljusning är på väg och i den meningen ger den här rapporten lite stöd åt Ingveslägret, säger Gustafsson.

För hela eurozonen landande inköpschefsindex på 51,6 i november, enligt undersökningsföretaget Markit. I oktober var index 51,3. Det är den högsta nivån sedan i juni 2011.

Mer läsning

Annons