Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingves julklapp till bolånetagarna

Annons

Oron för hushållens stora skulder har gjort att Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, länge motsatt sig en räntesänkning - trots hård kritik. Men nu ger man efter och sänker reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,75 procent.

Anledningen är den låga inflationen, som väntas plåga Sverige längre än Riksbanken tidigare räknat med.

Enligt Riksbankens prognos kommer räntan att ligga på den nya nivån under hela nästa år och först i början av 2015 räknar banken med att behöva höja räntan igen.

Riksbankens direktion med sex ledamöter var - för en gångs skull - enig om beslutet om räntenivån och räntebanan.

Men sänkningen kommer för sent, enligt kritiker.

Lite sent och lite för litet, men bättre än inget alls, säger LO:s chefekonom Ola Pettersson, som gärna sett att Riksbanken sänkt till 0,50 procent.

Även Heidi Elmér, chefekonom på Skandia, anser att räntesänkningen är i senaste laget.

Det är en sencyklisk sänkning som Riksbanken gör. Det kommer lite i senaste laget, man har problem med att hantera det faktum att inflationen är så låg som den är, säger hon.

I och med räntesänkningen släpper Riksbanksledningen tillfälligt sitt fokus på hushållens skuldsättning.

Ingves räknar nu med att andra myndigheter tar sitt ansvar för att bromsa skuldökningen, och banksektorn pekas ut särskilt.

Det vilar ett väldigt stort ansvar på svenska banker, så att den här trenden vänds, säger han vid en presskonferens.

Riksbankens sänkning gav genast eko på boräntemarknaden. Direkt efter beskedet meddelade Handelsbanken att man planerar att sänka sina korta boräntor - tremånadersräntan och ettårsräntan. Även Nordea, Länsförsäkringar och SBAB var snabbt ute och sänkte sina boräntor.

Mats Dillén, chef för Konjunkturinstitutet (KI), säger att en räntesänkning med 25 punkter inte har några stora effekter på svensk ekonomi.

Men en viss efterfrågestimulans blir det och det är ju positivt för tillväxten och arbetsmarknaden, säger han.

Han ser inte dagens sänkning som att Riksbanksdirektionen gett efter för trycket.

Jag ser det mer som att man anpassar sig till den verklighet som vi sett de senaste två månaderna med låga inflationstal. Jag har lite svårt att kritisera Riksbanken för att inflationen visat sig lägre än vad de trodde, det händer alla prognosmakare från tid till annan att man överraskas.

Exportindustrin välkomnar räntesänkningen.

Ett steg i rätt riktning. Vi har precis som övrig exportindustri tyngts av den starka kronan, säger Sandviks vd Olof Faxander till TT.

Marknadsreaktionen var återhållsam på den väntade räntesänkningen.

Kronan föll cirka fyra öre mot både dollarn och euron omedelbart efter räntesänkningen. Marknadsräntorna sjönk samtidigt marginellt jämfört med nivåerna inför sänkningen.

Stockholmsbörsens OMXS-index reagerade inte nämnvärt.

Mer läsning

Annons