Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingves: Det ljusnar i världen

Annons

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på 1,0 procent och skruvar samtidigt ned prognosen. Men ljusningar väntas.

Förtroendet i världen är på väg upp, säger chefen Stefan Ingves.

Enligt Riksbanksledningen ljusnar utsikterna för Sveriges ekonomi, men inflationen är fortsatt låg. Därför väntas räntan ligga kvar på nuvarande nivå tills konjunkturen blir starkare och inflationen stiger. Styrräntan kommer att höjas först mot slutet av 2014, skriver banken.

Riksbankschefen Stefan Ingves tycker att världsekonomin ser ljusare ut.

Förtroendet i världen är på väg upp, säger han.

Som en exportberoende nation har det stor betydelse för Sverige.

Det finns därmed goda utsikter för en konjunkturuppgång, fortsätter Ingves.

Direktionen har justerat ner tillväxtutsikterna något. I år bedöms tillväxten landa på 0,7 procent för att stiga till 2,6 procent nästa år och 3,5 procent 2015.

Men det är i sig inte tillräckligt för en sänkning, säger Ingves.

Vi har att göra en samlad bedömning. Det är lagom att göra så här. Allt annat än oförändrad ränta hade varit en överraskning, säger Heidi Elmér, chefekonom på Skandia.

Till skillnad från många andra bedömare tycker hon också att det är rätt beslut. Riksbanken har kritiserats av bland andra Konjunkturinstitutet för att under lång tid ha låtit styrräntan ligga för högt.

Det är klart att det finns skäl att sänka ett steg, sett ur inflationsperspektiv. Men vi ser tecken i konjunkturen på att ekonomin börjar ta fart. Sedan har vi den andra faktorn med obalanser för hushållens del, med höga skulder och bostadspriser som kryper uppåt. I det läget tycker jag att man ska avvakta med att ändra räntan, säger hon.

Regeringens och Finansinspektionens verktyg för att möta hushållens ökade skulder kommer att påverka förutsättningarna för räntepolitiken, "men hur mycket och hur snabbt är svårt att avgöra i dagsläget", skriver Riksbanken. Skuldbördan har varit ett viktigt inslag i bankens beslut att inte sänka räntan.

Hushållens skulder är höga både i ett historiskt perspektiv och i ett internationellt perspektiv, säger Stefan Ingves.

Ett dåligt utfall av detta, eventuella spruckna boprisbubblor, påverkar både inflationen och arbetsmarknaden, påpekar Ingves.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson är en av dem som tycker att beslutet är felaktigt.

Vi hade velat se en räntesänkning. Vi tror att det hade ökat möjligheterna att nå inflationsmålet och att det hade bidragit till en lägre arbetslöshet, säger Ola Pettersson.

Som vanligt reserverade sig ledamöterna Karolina Ekholm och Martin Flodén som båda ville sänka räntan till 0,75 procent och samtidigt sänka ränteprognosen.

Hur ska då de enskilda hushållen resonera om sina skulder, utifrån Riksbankens prognos? Man får räkna med en reporänta på fyra procent om några år. Till det ska man lägga bankernas räntemarginal, säger Stefan Ingves till TT efter presskonferensen.

Det viktigaste är att alla har klart för sig att den ränta vi har i dag ligger ganska långt under en normalränta, säger Ingves.

Passa på att krympa bolånen så länge räntan är låg, råder Swedbank.

Eftersom räntehöjningar låter vänta på sig kan de ökade inkomsterna användas till att efter behov spara eller amortera för att på sikt få en bättre privatekonomisk balans. Har du inte råd att amortera med dagens låga ränta har du knappast bättre råd när räntan stiger, säger Erika Pahne på Swedbanks institut för privatekonomi.

Mer läsning

Annons