Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget veto mot nya flygregler

Annons

Förslaget om nya flygtidsregler röstades i dag igenom i EU-parlamentet.

Vi är väldigt besvikna, säger Gunnar Mandahl, ordförande för Svensk Pilotförening.

Trots hård kritik från pilotfacket valde EU-parlamentets ledamöter på onsdagen att inte stoppa EU-kommissionens förslag om nya flygtidsregler.

Endast 218 ledamöter röstade för att lägga in sitt veto, mot 387 röster emot.

Faktum är att varenda nationell säkerhetsmyndighet stödde de här åtgärderna, konstaterade transportutskottets ordförande, Brian Simpson från brittiska Labour, inför omröstningen.

Utskottet föreslog så sent som i förra veckan att förslaget borde förkastas. Sedan dess har dock ansvarige transportkommissionären Siim Kallas utlovat ännu ospecificerade ändringar av kritiserade delar.

Vi är väldigt besvikna, säger Gunnar Mandahl, ordförande för Svensk Pilotförening. Parlamentet lyssnar inte på sina egna sakkunniga, säger han om det faktum att parlamentet körde över transportutskottets förslag.

TT: Kommer passagerarna att tvingas flyga med tröttare piloter nu?

Det blir i alla fall inte bättre, säger Gunnar Mandahl.

Jämfört med reglerna som gäller fram tills nu blir det kanske inte några direkta försämringar. Sedan 2008 har flyget och dess anställda levt med provisoriska regler - föreskrifter som då, för de anställda och vad gäller flygsäkerheten, blev betydligt sämre, enligt Gunnar Mandahl.

Det vi alltså ska jämföra med är tiden före 2008 och jämfört med det, är det här en massiv försämring. De provisoriska reglerna cementeras nu, säger han.

Mer läsning

Annons