Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget tillfälligt stopp för avveckling av akut kirurgi i Sollefteå – avslag i domstolen

 
Nedläggningen av akutkirurgin i Sollefteå
Visa alla artiklar

Nils-Gunnar Molin i Sollefteå Framtidens Akutsjukhus förlorar juridiskt i första ronden om akutkirurgin i Sollefteå.
Förvaltningsrätten avslår hans begäran om stopp tills vidare för avvecklingen.

Domstolen konstaterar bara kort att det inte har framkommit skäl att förordna om verkställighetsförbud för beslutet om kirurgin som togs i regionfullmäktige 8 februari.

Därför avslås yrkandet om inhibition i väntan på att överklagandet prövas slutligt. Inhibition skulle innebära att landstinget inte fick avveckla den akuta kirurgin tills domstolen sagt sista ordet.

För Plus-kunder: Fem överklaganden på fem månader: "Jag har god insyn i landstingsvärlden"

Nils-Gunnar Molin menar att landstingets beslut inte har tillkommti i laga ordning eftersom det strider mot likställighetsprinicipen i kommunallagen. Medborgarna i Ådalen särbehandlas negativt.

Landstinget uppger i sitt yttrande bland annat att likställighet innebär inte att "alla medlemmar i landstinget har rätt att erhålla akutkirurgisk vård inom exakt samma tidsspann".

Man menar att frågan har "beretts i erforderlig omfattning" i nämnd, utskott och styrelse och att risk- och konsekensanalys har genomförts.

Läs också:

Beslut i regionfullmäktige – akutkirurgin i Sollefteå avvecklas

Besked i förvaltningsrätten: BB-beslutet stoppas inte tills vidare

Här är landstingets kris – på 60 sekunder