Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget nytt nedrustningsavtal

Annons

USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Dmitrij Medvedev misslyckades att nå en överenskommelse om kärnvapennedrustning när de träffades vid klimatmötet i Köpenhamn.

Vi är ganska nära, sade USA:s president Barack Obama. Det återstår några tekniska detaljer, sade Rysslands president Dmitrij Medvedev.

Nästan alla frågor som återstått i förhandlingarna har klarats ut, enligt Medvedev. Men närmare ett avtal som ersätter det nyligen utgångna Startavtalet än så kom inte ländernas förhandlare på fredagen. Först nästa år kan det sys ihop, förklarade Medvedevs utrikesrådgivare Sergej Prichodko.

Arbetet kommer att fortsätta i januari. Presidenterna har uttryckt sin övertygelse om att processen kommer att avslutas inom överskådlig framtid, sade han i Köpenhamn efter det att båda presidenterna träffats på tu man hand.

Företrädare för USA och Ryssland har under en tid fört intensiva samtal i Genève om att ersätta Start-avtalet från 1991. Det bidrog till stora neddragningar i ländernas kärnvapenarsenaler. Men avtalet, som löpte ut tidigare i december, har ännu inte ersatts med någon ny överenskommelse.