Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inget mysterium att Ting1 "vann" – vackra gamla byggnader har fått ge plats åt förhatlig modernism"

Det är inget mysterium att Ting1 röstades fram som Ångermanlands fulaste hus. De uppföljande artiklarna i tidningen uttrycker dock förvåning.

Man försöker förklara utfallet, men utan att lyckas. Redan i ingressen i en av artiklarna hamnar man fel genom att påstå att upphovsmannen, den modernistiska arkitekten, Gert Wingårdh, har förklaringen.

■■ För fler insändare, klicka här.

Artikelskribenten påpekar vidare att Ting1 ju också var nominerat som Ångermanlands vackraste hus och att det var många som ville se huset som vinnare.

Ja, åtta procent. Minst av alla tävlingsbidrag. Vilket vackert hus fick maka på sig för att Ting1 skulle vara med?

I ärlighetens namn ska sägas att Ting1 inte är det fulaste hus som lämnat Wingårdhs ritbord (även om det inte säger mycket).

Ting1:s fulhet ligger mer på ett symboliskt än estetiskt plan. Det är nödvändigt att förstå att Örnsköldsvik är en av de städer som drabbats hårdast av den rivningsvåg som drog fram i Sverige under 1960- och 70-talet. Rivningar som Wingårdh uttryckt sig positivt om.

Klenoder som Tullhuset, Apotekshuset, Madlungska huset och otaliga andra vackra byggnader revs för att ge plats åt förhatlig modernism. Wingårdhs plottriga färgkrafs blev kronan på verket.

Däri ligger förklaringen till att Ting1 blev framröstat som Ångermanlands fulaste hus.

SNM

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel