Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget lagbrott med rökstopp

Kramfors kommuns satsning på ett rökstopp för förtroendevalda och anställda under arbetstid är inget som bryter mot lagen. I varje fall om man ser en färsk dom från länsrätten i Halmstad som prejudicerande.

Där har länsrätten i veckan avslagit en överklagan av ett rökförbud som redan införts i Halmstad. Ett rökförbud som är konstruerat på precis samma sätt som i Kramfors, politiker och anställda får inte röka under arbetstid förutom på lunchrasten. Inga rökpauser är tillåtna.

I Halmstad satsade man på samma förbud 1 mars. Något som en anställd reagerade kraftigt mot och överklagade därför ärendet till länsrätten.I överklagan betonades att rökstopp ett förbud är ett brott mot Kommunallagen och dessutom strider mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter från 1993 om kränkande särbehandling i arbetslivet.

Men länsrätten ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl för att riva upp beslutet. Något Halmstads kommun, och antagligen också Kramfors kommunledning, nu välkomnar.

- Vi hade blivit väldigt förvånade om länsrätten fattat ett annat beslut, säger personalstrategen Roland Normark i Halmstad till Tobaksfakta.

Om kommunfullmäktige följer personalutskottets förslag införs rökstoppet för Kramfors del i höst.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92