Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget klart besked från Obama

Annons

President Barack Obama varken accepterade eller förkastade den kortsiktiga höjning av skuldtaket som republikanerna i representanthuset föreslagit, uppgav republikanen Paul Ryan, ordförande i representanthusets budgetutskott efter mötet i går kväll.

Ett mycket nyttigt och klargörande möte, sade republikanernas gruppledare i det amerikanska representanthuset Eric Cantor efter mötet med president Barack Obama på torsdagskvällen.

Samtalen om ett republikanskt förslag om en kortsiktig höjning av USA:s skuldtak fortsätter under kvällen, sade Cantor.

Förhoppningsvis kommer vi att ha en tydligare väg framåt, sade han.

"Efter diskussionerna om en eventuell väg framåt togs inga bestämda beslut. Presidenten ser fram emot att göra fortsatta framsteg tillsammans med medlemmar av båda sidorna", sade Vita huset i sitt uttalande.

John Boehners ursprungliga förslag innebar att skuldtaket skulle höjas i sex veckor, vilket är betydligt kortare än vad presidenten vill. Däremot innehöll det inte något om att sparka i gång de delar av statsapparaten som är stängda sedan den 1 oktober.

I utbyte vill republikanerna få i gång nya budgetsamtal om de stora frågorna.

Budgetutskottets möte väcker förhoppningar om att dödläget i Washington kan brytas. En kortsiktig höjning av skuldtaket skulle lugna oroliga marknader och internationella investerare, säger Tor Borg, chefekonom på SBAB.

Det skickar signaler om att så långt tänker man inte låta det gå. Det är en viktig signal att skicka till marknaden, säger Tor Borg.

Om USA inte lyckas enas och slår i skuldtaket varnar internationella finanschefer för en ekonomisk katastrof.

Men för svensk del, om det skulle gå åt pipan, så tror jag att våra räntor skulle gå ner. Svenska värdepapper har varit en säker hamn de senaste åren.

Den republikanske representanthusledamoten Pete Sessions sade i går kväll ha gott hopp om att republikanerna och regeringen Obama i dag ska ha enats om en överenskommelse för att höja skuldtaket och att öppna de stora delar av statsapparaten som hållits stängda.

Ekonomiska ledare från Kina, Europa och Latinamerika sällade sig till Internationella Valutafondens (IMF:S) Christine Lagarde och världsbankschefen Jim Yong Kim som varnade för en potentiell katastrof om Washington tvingas skära ner utgifter eller inte kan betala sina skulder.

Världen kan fortfarande inte tro att USA inte hittar en väg ut ur detta, sade Europeiska centralbankens chef Mario Draghi. En kortsiktig höjning av skuldtaket till mitten av november är bättre än ingen höjning alls. Men det innebär att osäkerheten kommer att ligga kvar som en våt filt över marknaden, så det är inte optimalt, säger Mattias Bruér, USA-kännare på SEB, som hoppas att politikerna ska förhandla sig till en längre höjning.

Det som tvingar ut Republikanerna på banan är att de tappar i opinionen på grund av dödläget och därmed minskar sina chanser att vinna senaten i nästa val. En opinionsundersökning gjord av Wall Street Journal visar exempelvis att 53 procent av amerikanerna ger Republikanerna skulden, medan 31 procent anser att det är Demokraternas fel.

Jag hoppas att Barack Obama utnyttjar sitt förhandlingsläge och sätter ner foten. Det fungerar inte i längden att ge efter för påtryckningar av det här slaget. Ska det fortsätta på sikt paralyserar det hela den amerikanska lagstiftningsapparaten. Det är inget sätt att driva ett land på, säger Bruér.

Mer läsning

Annons