Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget förbud mot anonyma partibidrag

Annons

De politiska partierna ska kunna ta emot anonyma bidrag även framöver, men i en remiss till lagrådet föreslår regeringen att de mer öppet ska redovisa hur de finansierar sin verksamhet. Lagen föreslås träda i kraft 1 april 2014.

Regeringen, genom justitieminister Beatrice Ask (M), vill lämna över både frågan om anonyma bidrag på längre sikt, och hur partierna på region- och kommunnivå ska redovisa intäkter, till en parlamentarisk utredning.

I lagrådsremissen sägs att partierna på riksnivå ska redovisa alla bidrag som överstiger drygt 22 200 kronor, med namn på givaren. Det gäller också för personvalskampanjer inför riksdags- och EU-parlamentsvalen. Om partiet inte kan ta reda på vem som bidragit ska det ändå vara tillåtet att ta emot bidraget.

Varje år ska partierna lämna en redovisning till Kammarkollegiet.

Socialdemokraterna har kritiserat regeringen hårt för att dra benen efter sig med lagförslaget och för att inte vilja förbjuda anonyma bidrag redan inför nästa val.

"Vi förbereder en motion som tar sikte på att det ska vara förbjudet för partierna att ta emot anonyma bidrag", kommenterar Björn von Sydow, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagens konstitutionsutskott (KU), om vad som väntar förslaget i riksdagen.

Dit kommer det inte förrän en bit in på det nya året, förutsatt att lagrådet inte har tunga synpunkter på regeringens produkt.

Samtliga partier, utom Sverigedemokraterna, har sedan några år en frivillig överenskommelse om att redovisa sina intäkter utåt. Men den är inte heltäckande och det faktum att det inte följer något straff för den som bryter mot den innebär svagheter. Sverige är, som bland annat har kommit fram genom Europarådets kritik, ett av få länder i Europa som helt saknar lagstiftning om hur partierna får finansiera sin verksamhet.

Mer läsning

Annons