Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fängelse för dieselbeställningar

Den 21-årige Härnösandsbon beställde diesel för hundratusentals kronor under falskt namn. Men han slipper fängelse trots att han straffats förr.

Annons

Ångermanlands tingsrätt tar hänsyn till att mannen är i behov av vård med anledning av sitt omfattande missbruk och sin kriminella livsstil. Därför kommer han undan med skyddstillsyn och ska genomgå ett särskilt behandlingsprogram. Förslaget är att behandlingsplanen omfattar upp till åtta månaders institutionsvård med påföljande eftervård. Han ska också betala skadestånd till företaget Alltank med 137 000 kronor.

Hans 22-årige kamrat döms även han till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.
21-åringen åtalades tillsammans med sin kompis i Ångermanlands tingsrätt för flera fall av stölder och bedrägerier i Härnösandsområdet under hösten.

Det var från vännens bostad i Älandsbro som de falska mejlen och dieselbeställningarna skickades. 21-åringen har till och från varit inneboende hos honom, tillsammans har de också planerat och genomfört stölder och inbrott sedan i augusti.

Läs mer: Polisen avslöjade 22-åringens dieselbluff

Men även om 22-åringen och hans bror anlitades för att transportera en del av det bränsle som levererades av Alltank till en adress i Älandsbro är det 21-åringen hålls som ensam ansvarig för dieselbedrägeriet.

I förhören har han varit fåordig och hänvisade till minnesförlust på grund av sitt missbruk av alkohol som tilltagit under de senaste månaderna.

– Han är sällan nykter, intygade också hans kamrat inför rättens ledamöter.

Men enligt åklagare Katarina Becker har 21-åringen agerat på ett mycket förslaget sätt och varit väl medveten om att det rört sig om en brottslig gärning.

– Han har utgett sig för att vara företrädare för ett företag och skickat falska mejl i företagets namn. Det är uppenbart att han måste förstått att det handlade om ett bedrägeri, sa hon.
21-åringen lyckades i sitt uppsåt vid bara ett tillfälle. Det var när han den 21 augusti beställde 10 kubik diesel till en adress i Älandsbro och fick det levererat samma kväll.

Leverantören Alltank blev redan nästkommande morgon varnad av polisen att det kunde handla om en bluff. När nästa beställning kom två dagar senare blev det därför kalla handen.

Trots bakslaget gav han inte upp utan försökte sig på ytterligare två falska beställningar utan att lyckas. Själv bedyrade han att det är han som är huvudman i härvan.
– Jag har förstått att det jag gjorde inte låg inom lagens råmärken, men min dåvarande livssituation gjorde att jag behövde pengar och tog på mig det här uppdraget, förklarade han.

Läs mer: "Jag behövde pengarna"

I början av december bröt sig 21-åringen in i ett förråd på Fyrvägen tillsammans med sin 22-årige kompis. De greps dagen därpå och vid en husrannsakan i kompisens hem påträffades gods från flera ouppklarade stölder i Härnösand under hösten. 22-åringen släpptes efter förhör, men 21-åringen har suttit häktad sedan 7 december. I förhör erkände han så småningom att de falska beställningarna av diesel var skickade av honom.

Åklagare Katarina Becker hade yrkat på ett ettårigt fängelsestraff för mannen. Enligt rätten är straffvärdet för den brottslighet han döms för 9 månaders fängelse, trots hans ungdom. Men i och med att han är i behov av vård kommer han undan med skyddstillsyn.

Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff även för 22-åringen mot bakgrund av att han flera gånger tidigare dömts för samma brott. Han döms nu i stället till skyddstillsyn kombinerad med 120 timmars samhällstjänst.

Mer läsning

Annons