Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget europeiskt pris till Sverige

Annons

Noomi Rapace och Tomas Alfredson får åka hem tomhämta från europeiska filmgalan.

I stället dominerade Michael Haneke lördagskvällens prisutdelning.

De tre svenska filmerna "Män som hatar kvinnor" och "Låt den rätte komma in" hade tre nomineringar vardera inför den europeiska filmgalan i Essen på lördagskvällen.

European film awards arrangerades för 22:a gången och under ett år då europeisk film dominerade även Oscarsgalan i våras var det stentuff konkurrens från världsnamn för svenskarna.

Winslet vann

Noomi Rapace tävlade i kategorin bästa kvinnliga skådespelare och var på plats på galan i Tyskland. Men hon fick se sig slagen av Kate Winslet för filmen "The reader", samma roll hon vann en Oscar för i våras.

Även Penélope Cruz var nominerad i den klassen.

Tomas Alfredsons "Låt den rätte komma in" var nominerad i prestigekategorin bästa film, men gick också miste om priset.

Hanekedominans

Nu korades i stället Michael Hanekes "Det vita bandet" till bästa film.

Den österrikiske regissören, vars film även kammade hem Guldpalmen till bästa film på festivalen i Cannes i maj, belönades även med prisen för bästa regi och manuskript.

"Det vita bandet" får Sverigepremiär på fredag.

De svenska filmerna kunde även vinna biopublikens pris, men det gick till ännu en Oscarsvinnare - den brittiska "Slumodog millionaire". Inte heller priset för filmmusik gick till Sverige, trots nomineringar för båda filmerna.