Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vit jul - men vild

Annons

Uppemot 400 000 strömlösa hushåll, kapade teleförbindelser och avstängda motorvägar. Vädermässigt är det en vild snarare än en vit jul över stora delar av nordvästra Europa.

Längs den franska västkusten har nästan en kvarts miljon hushåll drabbats av strömavbrott på grund av det vilda vädret, meddelar kraftnätsföretaget ERDF.

Även i Storbritannien rapporteras ett sexsiffrigt antal hushåll ha fått strömförsörjningen kapad.

I bland annat Irland har ovädret stängt ned telenäten. De julfestligheter som planerats utomhus har i flera länder ställts in.

"Full storm"

London har stora problem med flyg- och tågtrafik. Många tågavgångar ställs in helt, medan flyget drabbas av förseningar.

Busvädret drabbar också Norge, och då i synnerhet de sydvästliga kustområdena.

Det blåser mycket, vi snackar full storm på många ställen längs kusten, säger Øyvind Johnsen på Meteorologisk institutt till nyhetsbyrån NTB.

Flera motorvägar, bland andra E6, har i fjällområden av och till stängts. Och problemen flyttar med när ovädret fortsätter norrut.

Väderprognoserna är mörka, flera vägar kan stängas om omständigheterna så kräver. Trafikanter måste hålla sig bra uppdaterade, säger Therese Thowsen vid Vegdirektoratet.

Inte snö

Det dåliga vädret kommer olägligt för näringslivet, mitt i julruschen.

Med tanke på affärsinnehavares hopp om en sista spurt i försäljningen till jul kunde det bedrövliga vädret inte ha kommit vid en sämre tidpunkt, säger Howard Archer, analytiker vid informationsföretaget IHS i Storbritannien, enligt Reuters.

Till råga på allt varnas för ett nytt oväder i slutet av veckan, då mellandagsrean är i full gång.

På sina håll i Skottland och Norge kommer nederbörden som snö, men på de allra flesta håll är vintern än så länge temperaturmässigt mild. Av regn drabbas inte vägtrafiken lika hårt, men faran för översvämningar blir desto större.

Mer läsning

Annons