Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen utredning av pedofilvarning

Annons

Polisen i Örebro kommer inte att utreda om det utskick som varnade för en sexbrottsdömd man var förtal, skriver Nerikes Allehanda.

Någon hade kopierat domar som visade att mannen dömts för sexuellt utnyttjande av barn och delat ut i ett bostadsområde med rubriken "Varning! Denna pedofil bor nära dig och dina barn!"

Det finns inget att gå på för att få fram vem som står bakom utskicket, säger Torgny Kindahl vid Örebropolisen till tidningen.

Det finns inget vetenskapligt stöd för att uthängning av barnsexförövare skulle minska risken för nya brott - tvärtom.

De flesta har ganska låg återfallsrisk. Hängs de ut och isoleras socialt finns risk för att förmågan att avhålla sig från brott försämras, säger forskaren Niklas Långström vid Karolinska institutet.

Han påminner också om att hela 90 procent av alla sexualbrottsförövare som döms inte tidigare är kända för sexualbrott. Däremot är det personer som är kända av barnen. Vid majoriteten av sexövergrepp mot barn finns förövaren inom familjen, släkten, eller i den nära bekantskapskretsen. Det är personer som står barnen nära och som smyger in övergreppen i umgänget.

Mer läsning

Annons