Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen svensk bland gripna i Pakistan

De fem män som greps i onsdags, misstänkta för terrorsamröre i Pakistan, är från USA. Enligt pakistanska myndigheter och FBI fanns ingen svensk med i gruppen, uppgav BBC på torsdagen.

BBC refererade till USA:s federala polis FBI och pakistanska myndigheter. Därmed avskrevs helt misstankarna om att en svensk skulle ha ingått i gruppen - en uppgift som först meddelades av den lokale polischefen.

Männen greps i onsdags i staden Sargodha, 20 mil söder om huvudstaden Islamabad. Vid gripandet befann de sig i huset till en släkting till en av männen, släktingen påstås vara lokal ledare för den muslimska, förbjudna gruppen Jaish-e-Mohammed.

De fem "unga männen" försvann från sina hem i delstaten Virginia i USA för en månad sedan och anmäldes som saknade av anhöriga. Deras familjer sade att det dessutom lämnats videoinspelningar med anspelningar på islams "heliga krig".

"Fem saknade individer från Washington DC-området har lokaliserats och är nu i förvar hos pakistansk polis" uppgav FBI i ett uttalande. "Fyra av dem hade amerikanska pass".

De tros ha kommit hit för att ansluta sig till jihad, sade en säkerhetstjänsteman med anspelning på islams "heliga krig". Inga anklagelser har riktats mot dem. Utredning pågår om huruvida de har några band till extremistgrupper, sade en annan företrädare för de lokala myndigheterna till Reuters.

Två av männen hade pakistanskt ursprung. De andra tre hade eritreanskt, egyptiskt och etiopiskt ursprung.