Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skyddsjakt i Junsele

Naturvårdsverket har beslutat att avslå ansökan om skyddsjakt på Junselevargarna.
De bedömer sannolikheten för att skada ska uppstå som låg.

I slutet av mars lämnade Vilhelmina södra sameby in en skyddsjaktsansökan angående vargparet i Junsele. Bakgrunden är att vargarna ska ha ställt till stor skada för rennäringen.

Redan i februari beviljade Naturvårdsverket skyddsjakt efter en första ansökan från samma sameby. Flera organisationer överklagade dock då beslutet, och jakten stoppades innan den hann börja. Senare slog förvaltningsrätten fast att det var rätt med skyddsjakt, men då hade jakttiden gått ut, och en ny ansökan gjordes.

Det är nu denna ansökan som Naturvårdsverket avslår. Som motiv till beslutet anger de bland annat att det inte finns några säkra bekräftade observationer av vargparet sedan den tionde februari samt att merparten av renhjorden nu är flyttad till åretruntmarkerna.

Dessutom har det inte konstaterats några nya direkta skador på ren orsakade av varg sedan det första beslutet om skyddsjakt fattades i mitten av februari.

Var vargarna har tagit vägen är det fortfarande ingen som vet säkert.

Enligt tidigare teorier från länsstyrelsen kan en varg eller båda ha gått genom isen, de kan ha utökat sitt revir, eller ha tagit ett stort bytesdjur och hållit sig i närheten av det. Några indicier på att det förekommit illegal jakt finns inte.

Samebyn har tidigare förutsatt att vargarna är kvar i området; renarnas rörelsemönster ska ha tytt på det.

Om så är fallet, finns det en möjlighet att det blir en hel vargflock i Junsele nästa år, eftersom skyddsjakten nu avslagits och tiken kan vara dräktig.

Om vargetableringen fortsätter nästa år ser samebyn ingen möjlighet att bedriva renskötsel alls i området.