Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skolstart på "nya" Franzénskolan förrän 2017

Beslutet att Härnösands ska få två högstadieskolor skjuts upp.
Det blir ingen start för högstadieskola i före detta Franzénskolan i höst. Däremot startar skolan i gamla Sjöbefäl.
Anledningen är att förhandlingar och beslut om nytt hyreskontrakt har dragit ut på tiden.

– Så ser det ut i planering. Men det är en fråga för Skolnämnden, säger Fred Nilsson (S), kommunalråd.

Det ser i dagsläget ut som skolan på gamla Sjöbefälsskolan (Campus Härnösand) kan komma i gång som planerat höstterminen 2016 men inte den på Franzénskolan.

Kommunen har legat i förhandlingar om kontrakt med hyresvärdarna för de två skolorna. Och nu har kommunen även godkänt avtalet för att återigen hyra före detta Franzénskolan som skollokal. Samtidigt förlänger man hyresavtalet för Kiörningskolan, där en del av högstadieeleverna nu går, med ett halvår så flytten kan ske i lugn och ro nästa sommar.

– Det är roligt att vi kan ta beslut om den nya skolorganisationen i största enighet över partigränserna, säger Amanda Lind (MP) Kommunalråd.

Under flera år har arbetet med en förändring av skolans organisation med förbättrade lokaler pågått och nu är det klart. En enig kommunstyrelse beslutade under tisdagen att godkänna hyresavtalen så att ombyggnation kan påbörjas för de nya 7-9 skolorna och för ett samlat gymnasium i Härnösands kommun.

Målet med förändringarna är att höja kvaliteten inom en rad olika områden med fokus på barnens bästa.

Förändringarna innebär bland annat att kommunen nu kommer ha två skolor för årskurs 7-9. En skola kommer finnas på Härnön i den tidigare Sjöbefälsskolan och den andra på fastlandet i den tidigare Franzénskolan.

Beslutet som innebär att nuvarande Landgrensskolan kan tömmas från grundskolelever innebär att det nu går att förverkliga uppbyggnaden av ett samlat gymnasium. Vi har tidigare berättat att kommunen planerar att renovera och rusta upp skolor för mer än 150 miljoner vilket kommer att göras tillsammans med fastighetsägarna. För kommunen innebär det att man låser sig som hyresgäster fram till 2042, något som Fred Nilsson inte ser som några problem.

– Lokalerna kommer ju att behöva rustas upp successivt under den tiden men det kommer hyresvärdarna att se till att det blir gjort.