Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen Oscar för Ruben Östlund

Annons

Ruben Östlunds film "De ofrivilliga" får ingen Oscar.

Nio filmer är kvar i tävlan men "De ofrivilliga" finns inte med.

Jag var ganska säker på att inte nomineras, säger Östlund.

Det är TT Spektra som ger beskedet till Östlund på torsdagmorgonen och en mycket samlad regissör som tar emot det.

Jag hade definitivt inte räknat med att komma med. Det är bara att titta på de filmer som nominerats tidigare. De svenska filmer som jag gillat har aldrig kommit med men de som jag tyckt varit dåliga, som "Ondskan", har gjort det. "De ofrivilliga" är inte typen av film som Oscarsnomineras, helt enkelt.

Svårt i USA

Kvar i tävlan om att bli bästa utländska film är österrikaren Michael Hanekes "Det vita bandet", franska Jacques Audriards "Un prophète", samt Argentinas, Australiens, Bulgariens, Israels, Hollands, Kazakstans och Perus bidrag.

Östlund säger att han varit med när "De ofrivilliga" visats i USA och att det är tydligt att den amerikanska publiken har svårt för filmen. Han var så säker på att inte nomineras att han redan sålt sin eventuella biljett till galan till en filmjournalist för tusen kronor.

Det var en försäljning på spekulation och visade sig alltså vara rätt spekulation från min sida.

Den 2 februari meddelas vilka fem utländska filmer som till slut nomineras till en Oscar för bästa utländska film. Oscarsgalan äger rum den 7 mars.