Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen nöjeskryssning

Uppemot 1700 asylsökande på ett kryssningsfartyg i Härnösand måste vara årets sämsta idé!

I dag rymmer Sveriges största asylboende 900 platser. Det rekordet skulle krossas om Migrationsverket bestämmer sig för att hyra ett kryssningsfartyg med uppåt 1700 platser till asylboende och placera det i Härnösands hamn.

Det är inte en smart idé.

Inte för att tanken med kryssningsfartyg som tillfälliga boenden är dum. Det finns många båtar som inte längre duger till nöjeskryssningar och som lösning på en akut kris kan de vara utmärkta. Både storskaligt och kostnadseffektivt.

Ombyggda kanske de till och med kan vara rimliga studentbostäder.

Men seriöst: Hur länge skulle du må fysiskt och psykiskt okej i en fyrmannahytt på en Finlandsfärja? En vecka? Det är på håret va? Och på en sån skulle du rimligen hänga en del i baren och taxfreebutiken, inte ligga sysslolös i din hytt och bearbeta ett krigstrauma och oroa dig över att ditt land är sönderbombat eller över släktingar på flykt.

Att tillbringa många sysslolösa månader där då? Hur snabbt skulle det börja kännas som ett fängelse?

Nyligen larmade polisen i Jämtland om att förhållandena vid asylboendet i Åre med 600 personer, i dag landets näst största boende, inte är tillfredsställande.

– Jag tycker inte det är ett bra koncept att ha så många människor samlade under de omständigheter som är, sa tillförordnade chefen för Årepolisen till Östersunds-Posten.

Det är vare sig en överraskning eller en nyhet att trånga utrymmen skapar otrygga miljöer.

Läs också: Petter Bergner (lib):Blir Härnösand Norrlands stora invandrarhuvudstad?

Sedan är 1700 nya asylsökande – utöver de asylsökande och flyktingar som redan är placerade i Härnösand – för många för en liten kommun. 1700 motsvarar lite mer än en hundradel av alla asylsökande som kom till Sverige i fjol (163 000). Det är förstås helt orimligt att de placeras i en liten kommun med redan oproportionellt hög mottagning.

Det är för många människor på ett bräde för att det ska vara möjligt att skapa en schysst mottagning och nån form av dagsverksamhet utan att man ska behöva isolera dem på båten. Och att isolera 1700 människor på en båt är inte humant.

Härnösands kommun är av dessa, och andra, anledningar inte alls lockade av idén, men har egentligen inget att säga till om. Förhoppningsvis förstår Migrationsverket själv bättre och tackar nej.