Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen mer vattenskoter på Graningesjön

Sedan 2005 har det varit tillåtet med vattenskoter på Graningesjön i Sollefteå kommun. De boende runt sjön har protesterat ihärdigt och nu har länsstyrelsen gett med sig. Vattenskoteråkningen förbjuds.

- Skönt att höra, nu får vi fira, säger Gun Eriksson som engagerat sig i frågan.

När länsstyrelsen beslutade om var i länet man ska få köra vattenskoter styrdes det till de allmänna farlederna längs kusten och, efter förslag från Sollefteå kommun, Graningesjön som enda vatten i inlandet.

Fastboende och sommarboende rund idylliska Graningesjön var inte sena att protestera. De ville inte ha lugnet förstört av ettriga motorer. Protesterna och överklagandena var länge förgäves. Men nu har länsstyrelsen ändrat sig. I sitt beslut skriver de att man avlyst Graningesjön från körning med vattenskoter, bland annat av säkerhetsskäl. Sjön är hårt reglerad för vattenkraft och det finns uppstickande stenar och grund. Dessutom konstaterar länsstyrelsen att de närboende ansett sig störda av trafiken, även om det varit förhållandevis liten sådan.

- Ett vettigt beslut. Vi har själva påtalat farorna. Men när beslutet fattades 2005 var det ingen som tänkte på att sjön är reglerad, säger Gun Eriksson.

Landshövding Gerhard Larsson poängterar dock att man fortfarande vill ha möjlighet till vattenskoteråkning i inlandet.

- Det bör enligt min mening finnas möjligheter till körning även på inlandsvatten. Det finns därför en ambition från länsstyrelsens sida att försöka hitta något eller några inlandsvatten som kan tjäna som särskilda vattenskoterområden, säger han.

Det kommer att gå ut en förfrågan till kommunerna om förslag på sådana sjöar.

- Förutsättningarna för att körning ska tillåtas är dock att störningarna på omgivningen, djur- och växtliv och andra friluftsintressen blir minimala, poängterar Larsson.

/Allehanda.se