Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen jul utan djurklapp – julhandeln för djur större än någonsin

Presentpappret byts ut mot julpapper och julklappserbjudandena dukas upp i butiken.
Julklappshandeln till husdjur är viktigare än någonsin.
– Det är klart att Dazh får julklappar. Han är ju lika mycket familjemedlem som alla andra i familjen, säger Anita Spånglund om sin Shetland sheepdog.

Annelie Järnberg driver butiken "Näbbar & klor" i Sollefteå, tillsammans med sin man Jörgen. De säljer foder och tillbehör till hundar, katter och andra husdjur.

– Det är väldigt viktigt idag att köpa julklappar till sina små djur oavsett om det är en hund, katt, kanin eller ett marsvin. Alla ska de ha någonting extra till jul.

Läs också: Okänd varg spårad genom Graninge – kan vara genetisk jackpot

Anita Spånglund passerar genom butiken med sheltien Dazh på deras väg till veterinären som ligger vägg i vägg.

– Vi får se vad vi hittar på till Dazh i år. Jag brukar även klä honom och mina systrars hundar i röd fluga eller rosett på julaftonen, säger hon.

Sexåriga labradortiken Tiara får också julklappar och det varje år. Husse Gunnar Källberg är väldigt rädd om sin fyrbente vän.

– Ja, så i år ska hon få blinkande reflexer som man kan fästa på halsbandet, selen eller kopplet så att hon syns även i mörkret när vi är ute, säger han.

Läs också: Ugglan Ulla blev påkörd av bärgningsbil – möss och människor har hjälpt henne tillbaka

Populära julklappar enligt butiksägaren är annars ben, leksaker, aktivitetsspel eller kanske en ny bädd.

– Och det är jätteviktigt att det är fint inslaget. Därför byter vi ut presentpappret mot julpapper när det närmar sig julmånad.

Ett nytt koppel, kan det vara intressant?

– Nej, det är inget kul för djuret. Det ska vara något roligt, som den uppskattar. Leksaker för mental aktivering är alltid bra. Inte minst för katter som kanske inte är ute lika mycket vintertid.

Annelie Järnberg har dukat upp med olika julerbjudanden i butiken, såsom aktivitetsspel för både hund och katt, till vilket godis medföljer på köpet. Vissa figurleksaker har klätts i tomteluva.

– Vi har också julklappar för hussar och mattar i form av böcker om olika djur och deras beteenden.

Hon märker en skillnad på husdjurens betydelse för människan nu mot för några år sedan.

– Nu när vi har veterinären intill och säljer veterinärfoder i butiken ser vi ännu mer hur mycket folk är beredd att göra för sina djur. De kan gå hur långts om helst för att de ska må bra. Djuren är mer än husdjur idag, de är familjemedlemmar.

För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå