Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen hemlös protesterar

Vore Lena Adelsohn Liljeroth verkligen angelägen om att hemlösa borde få slippa Wollters generositet, hade hon gjort något mer än att bara gnälla över hans politik.

Annons

Skådespelaren Sven Wollter ville hjälpa till. Efter att ha sett ett lokal-tv-inslag om de hemlösas utsatta situation i Norrköping där han just nu arbetar tillsammans med Östgötateatern väcktes idén att anordna en välgörenhetskabaré.

Finfint initiativ, tyckte kulturbloggaren och moderaten Sven-Åke Molund i Norrköping och hyllade Wollter i en statusuppdatering på Facebook.

Men Molund fick snabbt lära sig att moderater inte får hylla "kommunister" som gör schyssta saker. Hans partikamrat tillika landets kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kommenterade inlägget med att bland annat slå fast att "kommunisterna aldrig haft någon medkänsla med samhällets olycksbarn" och att Molander borde läsa på om kommunismens brott mot mänskligheten.

Det är ju ett fascinerande osmidigt utspel av Adelsohn Liljeroth.

En moderat politiker som attackerar någon som engagerar sig för hemlösa? Insinuera att Wollter skulle ha dolda motiv med sin generositet? Och att göra det i ett tonläge som får det att verka som att Wollter personligen skulle vara delaktig i kommunismens forna brott?

Det är ju fullständigt trams förstås och påminner bara om alla sociala vinnläggningar som Adelsohn Liljeroths parti i över ett sekel bekämpat. Samhällets olycksbarn har aldrig haft nåt att hämta hos högerpartiet.

Men, som många ändå vill låtsas bort i debatten som uppstått, visst sjutton spelar det roll vem som ligger bakom välgörenhet.

Inte ens med en miljongåva till de hemlösa i Norrköping hade exempelvis Svenskarnas Parti eller något annat öppet rasistiskt parti hyllats för sin generositet. Inte ens med en miljongåva hade folk sagt att "det viktiga är vad folk gör och inte vad de tycker".

Och på samma sätt är det förstås inte heller optimalt att en kommunist, eller för den delen en sosse eller en kristdemokrat ansvarar för att hemslösa i Norrköping får en dräglig tillvaro. Det är helt enkelt inte på privat välgörenhet de hemlösa ska behöva förlita sig.

Men när inte samhället tar sitt ansvar är det garanterat ingen hemlös i Norrköping som protesterar när Wollter ställer upp.