Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen förhöjd cancerrisk i gamla industriområdet i Nätra

Nu är resultatet av den cancerstudie som har gjorts i Köpmanholmen och Bjästa klart. Det finns ingen förhöjd risk för cancer i området, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till studien är att en privatperson har hört av sig till Örnsköldsviks kommun och undrat om det finns något samband mellan cancerfall i Köpmanholmen och den tidigare industriverksamheten.

Kommunen kontaktade Arbets- och miljömedicin i Umeå, som nu utfört en studie med utgångspunkt i föroreningar som orsakades av sågverks- och pappersmassaindustrin under slutet på 1800-talet fram till nedläggningen på 1990-talet.

I studien har man granskat cancerfall från år 1958 till år 2015. Både cancer totalt, samt de specifika cancerformerna som bedömts mest relevanta; cancer i lunga, urinblåsa, centrala nervsystemet, lever njure, tjocktarm, bröst, prostata samt leukemi.

Kommunen skriver i sitt pressmeddelande att studien har gjort jämförelser med cancerfall i Norra sjukvårdsregionen och i Västernorrlands län. Resultatet visar på att det inte finns något som tyder på förhöjd risk för att drabbas av cancer i Nätra församling, där Köpmanholmen och Bjästa ingår.