Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen förhöjd cancerrisk i gamla industriområdet i Nätra

Nu är resultatet av den cancerstudie som har gjorts i Köpmanholmen och Bjästa klart. Det finns ingen förhöjd risk för cancer i området, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Annons

Bakgrunden till studien är att en privatperson har hört av sig till Örnsköldsviks kommun och undrat om det finns något samband mellan cancerfall i Köpmanholmen och den tidigare industriverksamheten.

Kommunen kontaktade Arbets- och miljömedicin i Umeå, som nu utfört en studie med utgångspunkt i föroreningar som orsakades av sågverks- och pappersmassaindustrin under slutet på 1800-talet fram till nedläggningen på 1990-talet.

I studien har man granskat cancerfall från år 1958 till år 2015. Både cancer totalt, samt de specifika cancerformerna som bedömts mest relevanta; cancer i lunga, urinblåsa, centrala nervsystemet, lever njure, tjocktarm, bröst, prostata samt leukemi.

Kommunen skriver i sitt pressmeddelande att studien har gjort jämförelser med cancerfall i Norra sjukvårdsregionen och i Västernorrlands län. Resultatet visar på att det inte finns något som tyder på förhöjd risk för att drabbas av cancer i Nätra församling, där Köpmanholmen och Bjästa ingår.

Annons