Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen fick ersättning för fordonsskador på riks 90

Det blev avslag för det 50-tal fordonsägare som har begärt ersättning från Vägverket för skador på sina fordon. Vägverket avsvär sig allt ansvar för att riks 90 är i så dåligt skick på sträckan mellan Bollstabruk och Hällsjö.

- Vi har kommit fram till att inte betala ersättning till någon utifrån de uppgifter vi fått. För att att vi ska betala måste det konstateras att Vägverket eller entreprenören gjort fel eller försummelser som lett fram till skadan, säger Johan Barkelius, sektionschef för Vägverkets juridiska avdelning i Borlänge.

Vid en samlad bedömning anser Johan Barkelius att de ansvariga för vägen i rimlig tid vidtagit åtgärder i syfte att förebygga fler fordonsskador. De allra flesta fordonsskador som anmälts, totalt drygt 45 stycken, inträffade i januari. Flera av dessa skedde i samband med att skadorna på vägen uppkom och upptäcktes.


Borde då inte åtminstone de fordonsägare som fick skador innan varningsskyltar satts upp och hastigheten sänkts ersättas?


- Nej, att en skada inträffar behöver i sin tur inte betyda att någon också är ansvarig för skadan.

I höstas skalade Vägverket av asfalten för att använda till andra vägprojekt.


Men det är väl Vägverket som är ansvarig för vägen och därmed dess skick?


- Det har ju fungerat bra tidigare att ta bort asfalt men nu var ju vintern extrem vilket gjorde att vägen fick så dåligt skick, säger Johan Barkelius.


STEN ENGBLOM
070-320 49 70