Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen döms för storbrand i Malmö

Annons

Ingen döms för storbranden på Potatisåkern i Malmö 2007. Åklagaren har inte kunnat styrka att en skorstensfejarmästare har medverkat till att vålla branden, enligt hovrätten som därmed går på tingsrättens linje.

Värden för närmare 150 miljoner kronor gick upp i rök och ett 70-tal familjer blev hemlösa i branden.

Den häftiga branden uppstod på grund av en kamin som installerats på ett felaktigt sätt och att skorstensfejarmästaren godkände installationen trots vetskap om bristerna, enligt åklagaren.

Men hovrätten har kommit fram till att konstruktionen av kaminen och rördragningen inte i sig strider mot brandkraven vid tillfället. Däremot verkar isoleringen ha varit skarvad och avståndet till brännbart material var för kort, resonerar domstolen.

"Då är frågan om de bristerna har orsakat branden. Även om det finns mycket som talar för det finns det också en osäkerhet. Den omfattande utredningen leder inte till att det går att eliminera alternativa brandorsaker och inte heller går det att säkert fastställa hur branden har uppkommit. Det är därför inte visat med det höga beviskrav som ställs i brottmål att branden har orsakats av brister i installationen", säger hovrättslagmannen Göran Lundahl i ett pressmeddelande.

Åklagaren har lagt ett komplicerat händelseförlopp till grund för sitt ansvarsyrkande. Det innebär att hovrätten har fått ta ställning till flera olika frågor, säger Göran Lundahl till TT.

Åklagare Bo Birgerson har varit tvungen att styrka flera olika saker, enligt Lundahl.

Dels brister i installationen, dels att bristerna lett till brand och dels att skorstensfejarmästaren varit oaktsam, för att han skrivit ett besiktningsprotokoll trots insikt om brister, säger han.

Domstolen har inte kunnat eliminera andra brandorsaker.

Vi har lyft fram riskerna för elfel och att branden skulle kunna vara anlagd, säger Lundahl.

Mer läsning

Annons