Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen dom i mordfall i dag

Rättegången mot en 15-årig pojke, som bedömts skyldig till mordet på sin 19-åriga syster på en skånsk gård, återupptogs i dag i Ystads tingsrätt. Pojken har bedömts vara psyksjuk och rätten ska bestämma hans straff. Något utslag kommer dock inte i dag.

15-åringens advokat har begärt en omprövning av den rättspsykiatriska undersökning som pojken gått igenom. Tingsrätten överlägger nu om den ska säga ja eller nej till den begäran.

Hur som helst blir det ingen dom i målet i dag, enligt rättens ordförande Elisabeth Hägglund Nortén.

Tingsrätten slog i november fast att 15-åringen är skyldig till mordet. Rätten fann bevisningen mot honom övertygande, men beslöt då också att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden för brottet kunde bestämmas.

Enligt den undersökning som gjorts led 15-åringen av en allvarlig psykisk störning vid tiden för undersökningen, och han har också bedömts ha begått mordet under påverkan av denna allvarliga störning.

Han bör därför dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket.

Den 19-åriga systern hittades död på familjens gård i södra Skåne på kvällen den 3 augusti efter att ha varit försvunnen ett dygn. Hon var skjuten med två skott huvudet och hennes kropp hade dolts under bråte i ett förråd.

Hennes 15-årige bror greps och häktades tidigt som misstänkt för mordet. Han har hela tiden nekat till brott.

Mordvapnet var troligen ett salongsgevär som fanns i ett låst vapenskåp på gården. Pojkens handavtryck har hittats på en kartong som dolde kroppen, systerns blod fanns på hans kläder och han kunde hantera vapnet. Han hade tidigare också uppträtt hotfullt mot sin syster och hon var rädd för honom.

När rättegången avslutades den 6 november beslöt Ystad tingsrätt att upphäva 15-åringens nära tre månader långa häktning. Pojken blev då i stället tvångsomhändertagen av Sjöbo kommun enligt lagen om vård av unga på grund av de omständigheter som kommit fram under rättegången om pojkens hemmiljö.

När en åtalad bedöms ha varit allvarligt psykisk sjuk då brottet begicks, bör rätten i första hand välja ett annat straff än fängelse.