Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen återbäring från Afrika

Sekab sålde projekten i Afrika för – 400 kronor.
När/om projekten började gå med vinst skulle kommunen få vara med och dela.
Nya avtal gör dock att det är högst osannolikt att kommunen någon gång kommer att få några pengar.

Örnsköldsviks kommun äger via Övik Energi inte fullt hälften av Sekab, som satsade i storleksordningen 170 miljoner kronor på etanolprojekt i Mocamique och framförallt Tanzania.

Efter några mycket turbulenta år sålde Sekab projekten i Afrika till bolaget Eco Development där Sekabs förre vd Per Carstedt är huvudägare.

Köpeskilling: 400 kronor.

I praktiken gavs projekten bort.

På frågan om Sekab inte kunde ta betalt svarade Björn Edström, som tog över vd-posten efter Carstedt:

– Det gick inte. Däremot skaffade vi oss garantier för att få tillbaka pengar om projekten börjar generera vinst.

I avtalet skrevs att när/om projekten börjar gå med vinst ska Sekab (läs kommunen) från första kronan vara med och dela den.

Men det har förändrats.

Avtalet mellan Sekab och de nya projektägarna har skrivits om vid tre tillfällen och nu gäller att kommunen får vara med och dela först efter att vinsten är 90 miljoner.

Anledningen till omskrivningarna ska enligt uppgift vara att privata investerare och banker krävt säkerhet i projektet i form av eventuella vinster.

Så det kommer att krävas att projektet i Tanzania går oerhört bra om kommunen ska få tillbaka några pengar.

– Det kommer inte att ske. Kommunen kommer aldrig någonsin att få tillbaka några pengar, säger Lars Näslund.

Moderaten Näslund sitter i Övik Energis styrelse, som enligt honom inte haft några möjligheter att påverka de nya avtalen.

– Vi får bara information. De två första avtalen blev vi inte ens informerade om. De fick vi kännedom om när det tredje avtalet skrivits, säger Näslund.

– Trots att vi äger Sekab kan vi inte påverka besluten där, det är inte hållbart. Vi får klä skott för saker som vi inte på något sätt är delaktiga i.

Oppositionsrådet Dan Olsson (C) är inte förvånad över att kommunen antagligen inte kommer att få någon återbäring på miljonerna som satsats i Afrika.

– Det var mycket blåögt tro att det skulle ske. Däremot vore det oerhört intressant att veta hur det hela gått till, om Elvy Söderström givit sitt medgivande till de nya avtalen.

– Det här luktar inget vidare. Och jag undrade redan från början hur någonting som ena stunden är värderat till en jäkla massa miljoner, nästa är värt fyrahundra spänn.

Dan Olsson, Lars Näslund, Gunnar Melin (FP) och Birgitta Sedin (KD) har interpellerat till kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) i ärendet. Söderström hade i går inte läst interpellationen och innan hon gjort det vill hon inte ge några kommentarer.