Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen allvarlig skada hittills – muntlig riskanalys inför beslutet om akutkirurgi

 
Nedläggningen av akutkirurgin i Sollefteå
Visa alla artiklar

På onsdagen tar regionfullmäktige beslut om akutkirurgin på Sollefteå sjukhus.
På tisdagen fick partigrupperna en muntlig föredragning av riskerna för patientsäkerheten vid en nedläggning.

Ett ovanligt drag var att även media bjudits in att lyssna på landstingets chefläkare Per Skude som redovisade patientriskerna av majoritetens förslag att stänga permanent.

Analysen bygger på en tekniskt ganska snårig metod som rekommenderas av Socialstyrelsen. Slutsatsen, om jag förstod rätt, är att den räcker som underlag för landstingets beslut.

TV: Regionstyrelsens beslut – akutkirurgin i Sollefteå läggs ned

Av politikernas frågor på plats att döma är alla inte lika övertygade. Kritiska frågor ställdes av bland andra Gunnar Fors (V), Sigge Tjärnlund (M) och Erica Markusson (L).

Lars-Gunnar Hultin (V) drog ut tråden längst.

– Är det värt visst lidande och visst antal döda även om det sker sällan? Ju längre från sjukhuset, desto mindre är ett liv värt. Det är svårt för mig som politiker att acceptera, förklarade han.

Insändare: Sollefteås Elisabeth Lassen (S) vädjar: "Tänk om, gör rätt"

Per Skude noterade att akut kirurgi vid sjukhuset i Sollefteå i praktiken redan haft stängt sedan i somras. Det har inte satt spår i form i allvarliga incidenter på grund av långa transporter.

– Vi har haft en allvarlig vårdskada på sex månader. Men det handlade inte om avståndet utan om informationen mellan vården och patienten, uppgav han.

Här är landstingets kris – på 60 sekunder